Lokacije na kojim je zabranjeno fotografisanje

29. Mart 2018
Lokacije na kojim je zabranjeno fotografisanje

Ako odlučite da fotografišete neka od ovih mesta, možete biti novčano kažnjeni ili čak završiti iza rešetaka. Na nekim drugim verovatno ćete samo proći uz bujicu uvreda, ali u svakom slučaju, trudite se da ne vadite fotoaparat kad ih posetite.

Amsterdam

U glavnom gradu Holandije greh je fotografisati u Crvenoj četvrti, koja je najpoznatija po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlogu, tako da, ako se odlučite na fotografisanje, a slučajno vas neko uhvati, budite spremni da će vam razbiti fotoaparat, a u gorem slučaju, možda i vas.

Južna Koreja

Zemlja u kojoj su "paparaci" potpuno drugačiji, s obzirom na to da je zabranjeno fotografisati žene (u bilo kom javnom prostoru) bez njihovog pristanka. Kršenje ovog pravila može se protumačiti kao seksualno agresivno ponašanje, pa može rezultirati novčanom kaznom do 7.000 evra. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni i zatvorskom kaznom u trajanju do 5 godina.

Sjedinjene Američke Države

U zemlji "hrabrih i slobodnih" nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosetljiviji na fotografisanje privatnog vlasništva (prvenstveno se misli na nekretnine), tako da bi bilo dobro dobiti dozvolu vlasnika pre nego se odlučite na to. Najvažnije je od svega da poštujete znakove zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Slikanje zabranjenih stvari smestiće vas u zatvor do 3 meseca, a usput ćete novčanik olakšati za 1.500 evra. Na mnogim lokacijama zabranjeno je upotrebljavati kamere, a uz to neka vam na pamet ne pada da slikate zgrade vlade, mostove i palate šeika. Zabrana slikanja palata čak je propisana i zakonom.

Severna Koreja

Vrlo jednostavno – bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ipak, ako ste se već odlučili da posetite severniju od dve Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u protivnom mogli snositi vrlo neugodne sankcije.

Engleska


Fotografisati za svoj užitak možete šta god želite, ali ako želite bilo koju fotografiju da upotrebite u komercijalne svrhe, za to morate dobiti posebnu dozvolu. Na primer, trg Trafalgar i Parlament za komercijalne svrhe jedino možete fotografisati uz dozvolu londonskog gradonačelnika.

Japan

U "Zemlji izlazećeg sunca" zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i Budinih kipova. U nekima zabrana važi samo manji deo godine, dok je u drugim zabrana permanentna. Stoga, čitajte natpise i ne upadajte u nevolje.

Alžir


Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni deo. Fotografisati možete jedino uz dozvolu, dok za fotografisanje žena morate tražiti dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

Izvor: N1

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...