Ljajić: Stvoreni preduslovi da Beograd poseti milion turista

08. Decembar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da su stvoreni svi preduslovi da naredna godina u turističkom smislu bude još uspešnija nego ova i da Beograd dostigne cilj od milion turista.

- Naš cilj je da naredne godine Beograd poseti milion ili blizu milion turista. Ove godine će to biti verovatno preko 850.000 - rekao je Ljajić novinarima prilikom obilaska postavljene turističke signalizacije na Beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan.

Ljajić je naveo da se očekuje veći priliv kineskih turista zbog najave uvođenja bezviznog režima i direktnog leta između Kine i Srbije.

Kada je reč o Beogradu, očigledan je, prema rečima Ljajića, trend rasta broja turista, s obzirom na to da je prestonicu u prvih deset meseci ove godine posetilo 600.000 stranih turista.

- To je svojevrstan rekord glavnog grada, ali nije i konačni domet - naglasio je i dodao da će njegovo Ministarstvo nastaviti da, zajedno sa Gradom Beogradom, radi na projektima koji će upotpuniti turističku ponudu.

U toku su, kako je naveo, različiti infrastrukturni radovi na nekoliko lokacija koje strani i domaći turisti najviše posećuju.

- Pored Kalemegdana, to su Kuća cveća gde ćemo takođe raditi na rekonstrukciji dela Kuće cveća, posebno onog dela koji se tiče dodatnih sadržaja za turiste i takođe ćemo raditi na kompleksu Avalskog tornja - izjavio je Ljajić.

Ministarstvo turizma je, zajedno sa Gradom Beogradom, realizovalo zajednički projekat postavljanja 44 table sa osnovnim informacijama o istoriji i značaju objekata koji se nalaze na Kalemegdanu i Beogradskoj tvrđavi, koju godišnje poseti 770.000 ljudi.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je za sledeću godinu, u saradnji sa Ministarstvom, najavio jedan integralni sistem informisanja pešaka, koji je već postavljen po svim većim evropskim gradovima.

- To su table koje će pešacima pokazivati dokle mogu da stignu za pet minuta pešačenja. Dakle, umesto da sednu u gradski prevoz, taksi ili automobil, moći će da znaju gde mogu da stignu za pet minuta - kaže Folić, dodajući da je cilj u Beogradu da se okrene hijerarhija u saobraćaju, odnosno da pešaci i biciklisti i gradski prevoz dobiju prioritet, a da automobile koristi samo onaj ko mora.

Postavljanje turističke signalizacije je, kako kaže, samo prvi korak na uređenju Kalemegdana, podsetivši da su letos popravljene i staze na Kalemegdanu koji je zapravo epicentar turističke ponude Beograda.

- Rasveta na Kalemegdanu je već nabavljena, urađena su probna snimanja prošle nedelje i očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja već prva rasveta biti postavljena. Sve glavne pozicije kapije, stepeništa će biti malo jače osvetljene, zidine će biti osvetljene i prema gradu i prema reci, pošto su do sada bile osvetljene samo prema reci - rekao je Folić.

Na Kalemegdanu su, kako je rekao direktor preduzeća Beogradska tvrđava Petar Andrijašević, postavljene 44 table, sve table su dvojezične na srpskom i engleskom jeziku, a tri table sadrže i Brajevo pismo i ujedno su prve table na prostoru Beogradske tvrđave koje su prilagođene slepim i slabovidim osobama.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....