Ljajić: Dunav ima najveći potencijal za razvoj turizma

29. Jun 2017
Foto: Aleksandar Milutinović
Foto: Aleksandar Milutinović

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava, u Beogradu je 29. i 30. juna održana internacionalna konferencija "Održivi razvoj turizma u dunavskom regionu: Nove perspektive".

Otvarajući konferenciju, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je istakao da je Dunav jedna do tri prioritetne destinacije u Srbiji, sa najvećim potencijalom za rast turizma, ali i za ekonomski razvoj regiona kroz koje protiče.

- Radili smo mnogo na razvoju infrastrukture u protekle tri godine, i u planu je izgradnja infrastrukture i novih pristaništa, biciklističkih i pešačkih staza - rekao je Ljajić novinarima, dodavši da su prošle godine sagrađena četiri pristana na Dunavu, a da se ove godine očekuju još tri.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Ljajić je naveo da Dunav ima veliki potencijal, jer povezuje 10 zemalja i 120 miliona ljudi, oko 40 kulturnih loklaliteta pod zaštitom UNESCO i više od 30 nacionalnih parkova.

Ljajić je istakao da turizam daje značajan doprinos svetskoj ekonomiji, dodavši da je prošle godine učestvovao sa oko 10 odsto u svetskom BDP-u.

- Više od 1,25 milijardi stranih turista putuje svetom, a turizam učestvuje sa 30 odsto u izvozu usluga u svetu - rekao je Ljajć i dodao da svaki 11. zaposleni radi u turizmu.

On je ocenio i da ekspanzija turizma donosi nove izazove, a to je negativan uticaj na životnu sredinu i dodao da je zbog toga važna tema održivog turizma.

- Pitanje je kako da zadržimo doprinos turizma ekonomskom napretku, a da sa druge strane očuvamo životnu sredinu i kulturne vrednosti - rekao je Ljajić, podsetivši da su UN 2017. godinu proglasile Međunarodnom godinom održivog turizma.


Potpisnici Deklaracije o podršci privatnog sektora RS Globalnom etičkom kodeksu UNWTO

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai ocenio je da se uprkos izazovima svetski turizam i dalje razvija, ostvarujući prosečan rast od 15 odsto godišnje.

- Svakog dana potroše se 3,2 milijarde dolara na turizam i putovanja. Turizam je treća najveća industrija na svetu, i on uklanja barijere i stereotipe, slaveći različitost - naveo je Rifai i ocenio da je potrebno da se prihodi od turizma upotrebe za zaštitu kulturne baštine i prirode "koja može i bez nas, ali mi ne možemo bez nje".

- Održivost je jedini uslov za dalji rast. Saradnja zemalja koje Dunav povezuje od "Crne šume" do Crnog mora i zajednički doprinos održivom razvoju, učvrstiće lidersku poziciju Evrope u svetskom turizmu - poručio je Rifai.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović takođe je podvukla značaj održivog razvoja i regionalne saradnje. Ona je dodala i da TOS posebnu pažnju posvećuje promociji Dunava, kao turističkog proizvoda Srbije.

- Srbija još uvek ne koristi potencijale Dunava u dovoljnoj meri. Veliki broj kruzera dođe i prođe kroz Srbiju, a to je upavo naš potencijal i prilika da ih zadržimo da ostanu duže u Srbiji - rekla je Labović.

Konferenciji o održivom razvoju turizma u dunavskom regionu prisustvovali su i ostali predstavnici turističkih organizacija i resornih ministarstava zemalja na Dunavu, koji su ovim povodom predstavili Zajedničku deklaraciju o održivom turizmu u dunavskom regionu - tzv. Beogradsku deklaraciju.

Rezultat ove konferencije je i Deklaracija o podršci privatnog sektora Republike Srbije Globalnom etičkom kodeksu UNWTO, koju su sa generalnim sekretarom UNWTO dr Talebom Rifaijem potpisali predstavnici HORES-a, YUTA-e, EXIT-a, grupacije "A hoteli", "MK Resort"-a, te hotela "Zira", "Mona" i "Falkensteiner".

Konferenciju, koja je održana povodom UN-ove godine održivog turizma za razvoj i Međunarodnog dana Dunava, organizovalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija i Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju - GIZ.

Izvor: Beta / Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...