Letovanje u Turskoj nikad povoljnije

12. Februar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Aranžmani za letovanje u Turskoj 20 odsto su jeftiniji nego prošle godine, a turistički agenti očekuju i dalji pad cena - piše "Blic".

Zoran Arsenović, predsednik upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), kaže da Turska nikada nije bila jeftinija.

- Takozvani "all inclusive" aranžmani, koji podrazumevaju avionski prevoz, smeštaj u kvalitetnom hotelu sa četiri zvezdice, mogu da se nađu za 400 evra po osobi. Kako se za malu decu smeštaj obično ne plaća, četvoročlana porodica može da letuje za 1.100 evra, dok su prošle godine isti aranžman plaćali oko 1.600 evra - kaže Arsenović.

On objašnjava da je to u rangu autobuskog aranžmana u apartmanima u Grčkoj.

- Razlika je što ovde boravite u hotelu koji je direktno na plaži, na lepom i čistom moru, sa pregršt hotelskih sadržaja za decu i sa besplatnom hranom i pićem tokom celog dana - objašnjava on.

Turski hotelijeri zasad nisu preterano zadovoljni popunjenošću smeštajnih kapaciteta, pa žele da stimulišu turiste nižim cenama.

- Evropski turisti rezervišu aranžmane sedam, osam meseci unapred, a kako su u pitanju bogate zemlje i turisti kojima je svejedno koliko će platiti aranžman, ove godine su mnogi promenili destinaciju, pa su se odlučili za skuplju Španiju, Italiju, Francusku, zbog čega je deo smeštaja ostao nepopunjen. Cene su zbog toga već spuštene od 15 do 20 odsto, a možemo očekivati i još niže cene - kaže Arsenović.

Sličan scenario važi i za Egipat. Evropski turoperateri povukli su se sa tržišta Hurgade, pa su cene takođe 20 odsto niže nego prošle godine.

- U Hurgadi nikada nije bilo problema, bilo je samo u Kairu, koji je 600 kilometara udaljen. A problemi koji su se desili u Istanbulu samo su podigli nivo bezbednosti, tako da turisti mogu mirno da planiraju odmor - kaže naš sagovornik.

Prepolovljen broj ruskih turista

Broj ruskih turista koji su u decembru posetili Tursku skoro je prepolovljen u odnosu na decembar 2014. godine, jer se kriza u rusko-turskim odnosima zbog obaranja ruskog vojnog aviona prelila i na ključni sektor za zvaničnu Ankaru - turizam. U čitavoj 2015. godini, broj ruskih turista u Turskoj je pao na 3,65 miliona sa oko 4,5 miliona iz 2014. godine, dodajući da je u Turskoj prošle godine boravilo ukupno 36,2 miliona stranih posetilaca, za 16,1 odsto manje nego u 2014. godini.

Izvor: Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...