Kupusijada u Futogu 28. i 29. oktobra

26. Oktobar 2016
Image by Ulrike Leone from Pixabay
Image by Ulrike Leone from Pixabay

Sedamnaesta po redu "Futoška kupusijada", u okviru koje se održavaju Sedmi susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i 2. Festival "Terra Madre Futog" Slow Food pokreta, ove godine će se održati u petak 28. i subotu 29. oktobra u centru Futoga.

Kupusijada u Futogu predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji - po tematici kojoj je posvećena, mestu svog redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koje pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu. Na Futoškoj kupusijadi promovisaće se projekat "Futoški kupus - brend Srbije", kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanje jela od futoškog kupusa.

Prvi dan "Kupusijade" posvećen je najmlađima. Osnovna škola “Miroslav Antić” je domaćin “Mini kupusijade“ – posvećene futoškom brendu kroz programe koji će okupiti decu iz futoških škola i vrtića. Ovogodišnja tema je „Maštoviti kupusići“.

Drugog dana se održava takmičenje u kuvanju slatkog i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa. Takođe, održaće se i 7. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i izložba pod nazivom "Riznica ukusa" gde će se predstaviti proizvodi koji su mapirani u okviru projekta "Terra Madre Futog" Slow Food pokreta. Ova manifestacija je osvrt na dugu tradiciju čuvenog Futoškog vašara, koji je kroz vekove predstavljao mesto susreta različitih kultura.

Posetioci će moći, uz bogat kulturno-umetnički program, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus po povoljnim cenama. Čuvena sarma od futoškog kupusa moći će da se kupi po ceni od 80 do 100 dinara.

U sklopu ovogodišnje "Kupusijade" biće održan i stručni skup „Očuvanjem tradicije do razvoja seoskih sredina“. Ove godine, u saradnji sa Udruženjem "Čepom do osmeha" biće organizovana i humanitarna akcija prikupljanja čepova.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a organizatori su: MZ Futog, Kulturni centar “Mladost”, Udruženje “Futoški kupus”, Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog, te osnovne škole "Miroslav Antić" i "Desanka Maksimović".

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...