Kruzing kompanije teško pogođene pandemijom

05. Januar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kada su krstarenja u pitanju, možemo reći da je to sektor turističke industrije najteže pogođen pandemijom koronavirusa. Brodovi brojnih kruzing kompanija ne plove još od marta meseca. Iako se neke oblasti turističke industrije polako vraćaju u normalu, stručnjaci upozoravaju da bi pred krstarenjima mogao biti dug oporavak.

Moguće je da će za krstarenja biti potrebno više vremena. Iako su ljubitelji ove vrste putovanja nestrpljivi da se vrate na brodove, nova bezbednosna pravila otežavaju kruzing kompanijama da ih u sprovedu i da u isto vreme putnicima pruže iskustvo dobrog, starog krstarenja, piše Travelmagazine.

Fizičko distanciranje teško može da funkcioniše kada su krstarenja u pitanju. Jedini način da se poštuju bezbednosni protokoli je da se značajno smanji kapacitet.

Sa druge strane, ukoliko do ovoga dođe, postavlja se pitanje ekonomske isplativosti. Situacija je veoma slična kao i u avio industriji. Ako avion nema popunjenost od 80 ili više procenata, avio kompanija ne zarađuje novac. Takođe, kod nekih putnika će sigurno još uvek biti prisutan i strah. Mnogi su uplašeni pri samoj pomisli na veličinu brodova i njihov kapacitet.

Pre nekoliko meseci, pojedine kruzing kompanije su donele odluku da obnove plovidbu. Iako je bilo nekoliko uspešnih krstarenja, pojavili su se izveštaji o izbijanju novih epidemija na brodovima što je zadalo dodatni udarac ovoj industriji.


Probna krstarenja uz bezbednosne mere


Brod norveške kompanije Hurtigruten, MS Roald Amundsen, bio je jedan od prvih kruzera na svetu koji je počeo sa radom nakon duge pauze. Samo nekoliko dana nakon početka putovanja, virus je otkriven među članovima posade. Ovo je prisililo kompaniju da otkaže nastavak putovanja.

Nedavno je i poznata američka kruzing kompanija, Royal Caribbean, takođe bila prinuđena da prekine svoje "Krstarenje bez destinacije". Posumnjalo se da je jedan od putnika na brodu imao pozitivan test na koronavirus.

Ovakvi slučajevi su stvorili utisak kod mnogih putnika da još uvek nije "pravo vreme" za ponovno pokretanje krstarenja. To se odrazilo i na nove rezervacije. Većina kruzing kompanija je dobijala nove zahteve, ali za rezervaciju krstarenja za 2022. godinu.

Uprkos tome, neke kruzing kompanije žele da započnu sa "probnim" krstarenjima kako bi se isprobale nove bezbednosne mere protiv širenja kovida 19. Kompanija Royal Caribbean je predstavila ideju "probnog" krstarenja i ideja je privukla više od 100.000 dobrovoljaca željnih da kroče na brod.

Iako postoji element rizika, ovo je možda potez koji može biti koristan.

Ovo može pomoći kompanijama jer će ljudi shvatiti da ako se budu ponašali na određeni način, krstarenja mogu da prođu odlično. Kompanije ne mogu da dozvole da bilo šta pođe po zlu, tako da će se truditi da sve mere budu ispoštovane stoprocentno.


Putovanja sa manjim rizikomIako će prekookeanskim brodovima i velikim kruzerima biti potrebno više vremena da se vrate na staro, neka krstarenja će se sigurno oporaviti brže od drugih. Mala krstarenja sa manje ljudi, poput rečnih, će se brže obnoviti i mogu postati još popularnija. Što je rizik manji, interesovanje može biti veće.

Međutim, iako se optimizam polako pomalja u turističkoj industriji, čini se da je došlo do ogromnog potcenjivanja stepena uništenosti turističke industrije u celini. Osim toga, ne shvata se u pravoj meri ni nedostatak prihoda kao ni ekonomski uticaj nedostatka turizma u zemljama celog sveta.


 Izvor: b92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Gradsko kupalište u Kovinu dobija novi izgled
02. Jun 2023
Omiljeno kupalište Kovinaca trebalo bi da se razvije u moderan turistički i sportski...
Turizam
TOS organizovao dolazak predstavnika medija iz Nemačke i Austrije
02. Jun 2023
U organizaciji Turističke organizacije Srbije, u periodu od 31. maja do 04. juna, u okviru...
Turizam
Air Serbia uspostavila sezonsku liniju do Krita
01. Jun 2023
Air Serbia je 31. maja 2023. godine, letom JU750 u 11:55 časova, uspostavila sezonsku liniju...
Turizam
Domaći turisti najčešće birali Zlatibor, a strani Beograd
01. Jun 2023
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2023. godine u...