Krstarenje na iznajmljenoj jahti – Da li možemo to da priuštimo?

24. Avgust 2023
Foto: yacht-rent.com
Foto: yacht-rent.com
Grsfikon 1
Grsfikon 1
Tabela 1
Tabela 1
Grafikon 2
Grafikon 2
Tabela 2
Tabela 2

Kada čujemo pojam „yacht charter“ ili najam jahte odmah stičemo utisak da se radi o luksuzu koji može da priušti samo mali broj odabranih. Ali da li je to zaista tako? Naime, pojmom „jahta“ mogu se nazvati gotovo sva plovila dužine veće od npr. 10m ili 30 stopa. Da li je to baš ispravno ili ne, o tome se može raspravljati, ali činjenica jeste da je za neupućene svako veće plovilo – jahta.

U čarteru se danas može naći puno vrsta i veličina plovila, a svako od njih ima određeni rang cene. Teško je odmah reći koliko bi u proseku koštalo iznajmljivanje jednog plovila, ali određene odgovore možemo da pronađemo u statističkim podacima.

Cene iznajmljivanja plovila

Na stranicama za iznajmljivanje plovila Yacht-Rent.hr našli smo interesantne podatke o prosečnim cenama plovila za sezonu 2023. Na osnovu cenovnika od gotovo 10.000 plovila za najam izrađene su kalkulacije kretanja prosečnih cena, ali i popunjenosti rezervacijama. Tako bi šturi statistički odgovor koji smo dobili iz tih podataka na pitanje o prosečnoj ceni najma plovila bio: Hrvatska: 4,643€ po plovilu nedeljno, Grčka: 4,907€ po plovilu nedeljno, Turska: 5,111€ po plovilu nedeljno i Italija: 5,121€ po plovilu nedeljno

Međutim, detaljnijim posmatranjem primećujemo da u te navedene prosečne cene ulaze i ona jeftinija, ali i ona mnogo skuplja plovila kao što su velike luksuzne motorne jahte koje značajno podižu prosek. Stoga bi mogao da se stekne pogrešan zaključak o tome da li možemo da priuštimo takvo krstarenje.

Cene najma jedrilica

Da bismo iz statistike mogli da steknemo realniju sliku o prosečnim cenama najma, pokušaćemo da se fokusiramo na segment plovila koja su inače najbrojnija u ponudi za najam i cenovno prihvatljivija, a to su jedrilice. Da se razumemo, jedrilicom može upravljati i osoba koja nije vešta s jedrima jer jedrilica ima pogon na motor te nije nužna upotreba jedara za krstarenje. Motor na jedrilici nije snažan i njime se ne može postići brzina kao na motornim čamcima i gliserima. Ali je to i jedan od razloga što je jedrilica i u nabaci i u najmu jeftinija nego motornjaci. Pogledajmo na grafikonu 1 trend kretanja cena jedrilica ove sezone.

Kada se analiziraju vrednosti na linijama trenda grafikona 1 dolazi se do sledećih prosečnih cena, navedenih u tabeli 1. Vidimo da je u proseku najjeftinije iznajmiti jedrilicu u Francuskoj pa odmah zatim u Hrvatskoj dok su najskuplje Turska, Grčka i Španija. Naravno, statističke podatke treba uzeti sa rezervom, te uvek imati u vidu na kom broju uzoraka su obrađeni. Kako se vidi iz tabele, najrealniji je prikaz u Hrvatskoj i Grčkoj koje imaju najveću ponudu jedrilica od 2298 te 1484 plovila.

Iz tabele 1 zatim proizlazi računica za globalnu prosečnu cenu najma jedrilice nezavisno od destinacije pa tako dobijamo da bi se za najam jedrilice trebalo platiti 3,182€ nedeljno. Ali, čak ni ovaj podatak nam ne daje stvarnu sliku koliko bi nas koštalo krstarenje na jedrilici. Naime, navedena cena se odnosi na celo plovilo, a znamo da jedrilice dolaze u raznim veličinama. One manje imaju manje kabina pa mogu da prime manje gostiju dok su veće jedrilice nešto skuplje, ali mogu da prime veći broj osoba. Ipak, niko ne ide sam na krstarenje plovilom pogotovo jedrilicom već se skupi ili grupa prijatelja ili porodica. Stoga nam se nameće pitanje koje bi nam u potpunosti dalo uvid u to da li si možemo da priuštimo najam plovila za krstarenje: „Koliko to košta po osobi?“. Slično kao što bi to pitanje postavili da odlazimo na odmor u hotel ili apartman.

Cene najma jedrilica po osobi

Grafikon 2 nam prikazuje kretanje cena najma jedrilica, ali ne za celo plovilo već po osobi. Vrednosti na grafikonu 2 su dobijene na način da se nedeljna cena plovila podelila sa maksimalo dozvoljenim brojem ukrcanih osoba na plovilo.

Rezultati na grafikonu 2 pomalo iznenađuju, zar ne? Vidimo da je prosečna cena u najvećem špicu sezone 555€ po osobi nedeljno dok je izvan sezone samo 272€ po osobi nedeljno. Ako još i pregledamo tabelu prosečnih cena po osobi prema destinacijama možemo da pronađemo i onu najjeftiniju koja će nam naše krstarenje učiniti još prihvatljivijim.

Iz tablele 2 proizlazi da su Francuska i Hrvatska najisplativije za najam jedrilica pa tako onda primera radi jedno noćenje po osobi na jedrilici u Hrvatskoj u proseku košta 40-50€. To nam se prema današnjim cenama čini kao cena noćenja po osobi u apartmanu negde na obali, a možda i jeftinije od toga. E sad, više „yacht charter“ ne izgleda tako skupo kao na početku ovog teksta, zar ne?

Naravno, uslov za uživanje u privatnom krstarenju na plovilu iznajmljenom samo za vas jeste da ste sposobni da upravljate plovilom te da posedujete dozvolu za upravljanje. Ako već niste u mogućnosti da polažete ispit u nekoj Lučkoj kapetaniji i da dobijete tu dozvolu, možete da unajmite skipera koji će upravljati plovilom dok vi samo uživate u krstarenju. Cena skipera bi mogla da podigne troškove vašeg odmora na plovilu, ali zato vi nećete imati nikakvih briga oko plovila već ćete se doslovno – odmarati!

Neven Grubisic

Yacht-rent.com

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...