Krstarenje guletima - Letovanje bez visokih potpetica

17. Avgust 2019
Krstarenje guletima - Letovanje bez visokih potpetica

Krstarenje guletima, replikama drevnih ribarskih brodova, u Turskoj sve češće alternativa standardnom odmoru. 

Možete li da zamislite kako sedam dana hodate bosi po čistoj, mekanoj palubi od tikovine, dok vam topli južni vetar pomera tanku pamučnu košulju ili majicu i hladi vas...I iako je napolju 30°C, vi to ne osećate pod tendom od kvalitetnog pamuka iz Anadolije. Da se kupate u toplom tirkiznom moru na kojoj god plaži želite, da spavate, ako vam se prohte, na udobnim dušecima pod beskrajnim zvezdanim nebom i tako sačekate izlazak sunca iznad Egeja, uvek na drugom mestu. I tako nedelju, dve ili više dana, koliko poželite.

Plivanje uz miris eukaliptusa


Sve to nudi krstarenje Egejom i razuđenom obalom Turske, od Marmarisa preko Fetija i ponovo do Marmarisa. U dužini od oko 100 kilometara na slikovitim, nekada ribarskim, danas udobnim replikama drevnih drvenih brodova – guleta. Na čitavom brodu je 6 – 8 dvokrevetnih kabina (sa toaletima i tuševima), ne luksuzno širokim, ali u njima ćete provoditi i najmanje vremena. Jer, kapetani koji znaju obalu „kao svoj džep”, kuvar i jedan– dva mornara će vas odvesti u, tvrde jedriličari, najlepše uvale Mediterana. Posada je tu da bi gosti doživeli nezaboravno leto i mirnu obalsku plovidbu. Od uvale do uvale, u predelima koje ste viđali samo na kadrovima svetski poznatih umetnika fotografije, na, najslikanijem delu obala Turske.

Prepuna borove šume, eukaliptusa, cveća raznih boja, uz stenovite ili peščane uvale, plaže sa vodom „tečnog kristala”, biće vaše, u jutarnjim časovima, uveče ili u natoplijem delu dana. Nema strogog plana plovidbe, već samo okvirna maršruta. Sve ostalo zavisi od vas. Nijedno krstarenje nije isto, jer se o planu putovanja odlučuje u trenu. Ako je na nekoj poznatoj plaži i čuvenoj uvali, „previše” brodova, odlazi se u drugu, kojih je na stotine na ovom delu obale. Iz zaliva u zaliv, iz jedne lepote u drugu, birate mesta gde ćete da večerate, ručate ili doručkujete. Kao da ste milioner sa Vol Strita ili gasni tajkun iz Rusije, na privatnoj jahti, a mala, vešta i uvek nasmejana posada tu samo za vas. Da ispuni sve želje za hranom, pićem, koktelima, sjajnim turskim ali i drugim vinima. A hrana je letnja, mediteranska, prepuna plodova mora, maslina, čitavog carstva salata ali i roštilja, kebaba...

Možete da pecate, dok se drugi kupaju, spustiće za vas čamac i pokazati vam koji je deo uvale dobar za ribolov. Uhvatite li ribu, očistiće je i pomoći vam da je spremite uz peršun, ruzmarin ili kako već želite. Ako se čitavom društvu (a posle dva dana plovidbe svi postajete „društvo”!) posebno svidi neka uvala i plaža, kapetan će usidriti gulet u toj, samo „vašoj” uvali. Na obali će vam zapaliti vatru, izneti roštilj i čak doneti gitaru, napraviti nezaboravnu žurku, ili izneti mali muzički stub i puštati vašu muziku, za „bič parti” koji ste viđali samo u filmovima. Umorni od plivanja, hrane, sunca ili pića, otići ćete da spavate na dušecima ili u svoju  kabinu, dok će posada sve nečujno pospremiti. Ujutro će vam servirati kafu i doručak na zadnjoj ili prednjoj palubi, pod tendom, kao da nisu ni bili budni do kasnih noćnih sati.

Odmor uz prijatelje, ribarenje...


Predviđena su i stajanja u Marmarisu, na polasku i povratku, potom u Fetijama, kraj Olu Deniz, čuvene i zvanično, od prošle godine, najlepše plaže Mediterana, kako bi proverili i noćnu zabavu u  diskotekama Turske. Zastaće i ako poželite da vidite, potopljeni grad Miru i Kekove, da se oprobate u kanjoningu reke Saklikent, posetite antički grad Efes ili neki drugi lokalitet ili kulturno istorijski spomenik. Možete učestvovati u bacanju mreže, ribarenju, razvijanju starinskih jedara od pamuka i dakrona, raditi najobičnije poslove na brodu sa posadom. Možete da čitate, slikate, meditirate i uživate u nezaboravnim pejzažima kamenitih i šumovitih obala kraj kojih ćete ploviti.

-Čitave grupe prijatelja, već godinama letuju na istim brodovima, sa kapetanima i posadama koje ih neretko i posete u Beogradu preko zime. To radimo već drugu deceniju i ljudi ne samo da se vraćaju na gulete već se grupe i potražnja neprestano uvećavaju – kaže Zoran Arsenović direktor  Kontikija. Povratnici, iskusno, ne nose više u koferima salonske cipele a ni dame večernje toalete i visoke potpetice koje nemaju gde da obuku. Već, stvari za uzbudljiv, nesvakidašnji, pomalo sportski način letovanja, koji košta koliko sedmodnevni aranžman u hotelu sa tri zvezdice. Osim, što na krstarenju imate pun pansion sa tri sveža mediteranska obroka dnevno i nezaboravno letovanje koje ćete zasigurno ponoviti. Naravno, ako još uvek u vama ima sportskog, mladalačkog duha.

Foto i tekst:
Kontiki & D.K.–I.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...