Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista

19. Jul 2018
Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista
Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista
Smaragdni bazen
Smaragdni bazen
Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista
Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista
Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista

Godinu 2018. tajlandsko Ministarstvo turizma i sporta proglasilo je godinom turizma, ističući time svoju posvećenost razvoju turističke industrije i otvorenost prema turistima sa svih svetskih meridijana. Tako su i oficijelno svi pozvani u ovu zemlju ljudi velikog srca, s najlepšim osmehom na svetu, zemlju u kojoj je čitave godine toplo i bezbedno, koja je pravi raj na zemlji - raskošna riznica prirodnog, kulturnog i sakralnog blaga, bajkovitih turističkih destinacija, najlepših plaža, dobrih hotela i pitoresknih restorana u kojima se služi raznovrsna i veoma ukusna hrana... Tajland je pravo utočište za umorne željne odmora, za porodično druženje, za zaljubljene, u stvari, za sve one koji su pomalo hedonisti sa srcem avanturista. Na Tajlandu će napuniti baterije, otkriti da je uživanje deo njihove prirode, možda se zaljubiti iznova ali svakako procvetati poput raskošne bele Plumerie, čiji će ih miris iznova vraćati tamo gde su osetili potpuni mir i, u jednostavnosti življenja, spoznali - sreću. Recimo, u Krabi!

Pozivnica za odmor na Tajlandu, može se iskoristiti bilo kada tokom godine, jer čak i u sezoni monsuna, on ništa ne gubi od svoje magije. Naprotiv! Kišu smenjuje sunce, more je toplo i prozračno zeleno, pesak poziva na dokolicu, dok se vlaga meša s teškim cvetnim i začinskim mirisima i prodire u svaku poru tela koje bi da se opusti, odmori, revitalizuje... Na Tajland treba doći bez predrasuda, s čulima otvorenim za nove senzacije a srcem za ljubav... Toliko toga treba videti, probati, osetiti... i potom se iznova vraćati tamo gde smo osetili potpuni mir i, u jednostavnosti življenja, spoznali - sreću. Recimo, u Krabi!

Izazov za pasionirane istraživače

Ljupko turističko mesto na obali Indijskog okeana, 800 km južno od Bangkoka, čak petnaest sati leta udaljeno od Beograda, poznato po nezaboravnim plažama, ostrvima Phi Phi, groblju školjki Susan Hoi – jedinstvenom u jugoistočnoj Aziji, starom 75 miliona godina, po prirodnim fenomenima - Emerald pool, Hot springs i mnogim drugim atrakcijama, od kojih Tigrova pećina spada među najzanimljivije.

Obalu Krabija štiti više od stotinu bajkovitih ostrva, opasanih tirkiznom lagunom i koralnim grebenom. Nad plaže prekrivene sitnim belim peskom, na kojima hladovinu prave senke palmi, uzdižu se iz samog mora visoke, slikovito oblikovane stene. Do ostrva se stiže lokalnim brodićima, koje zovu “long-tail” zbog krme u obliku repa, ili brzim gliserima, koji se mogu iznajmiti na sat ili dan zajedno sa vodičem, kao i oprema za ronjenje. Propustiti priliku da se upozna bajkoviti podvodni svet toplog Indijskog okeana, bila bi neoprostiva greška. Jednako kao i odlazak stalno na istu plažu, jer bezmalo svako ostrvo ima divne osamljene plaže na kojima se može opušteno uživati, daleko od ljudi... Doduše, samo ponegde, kao u Uvali majmuna (Monkey Bay), šarmantni starosedeoci umeju da zagorčaju boravak neopreznim turistima.

Usred džungle - đakuzi

U oblasti Krabija nalazi se i Emerald Pool – Smaragdni bazen (Sa Morakot), jedinstvena atrakcija na Tajlandu. Predstavlja prirodni fenomen izuzetne lepote u zaštićenom Parku prirode Thung Teao, šumi bogatoj retkim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima je i ptica Pitta Gurnei, odavno izumrla na drugim mestima. U gustoj šumi skriven, nalazi se veliki duboki bazen u krečnjačkoj steni, ispunjen čistom izvorskom vodom sobne temperature, čija smaragdno zelena boja dolazi od algi na dnu bazena. Kupanje u ovom bazenu izazov je koji ne treba propustiti, baš kao ni kupanje u Toplim izvorima (Hot springs), prirodnom đakuziju smeštenom usred džungle, koji čini niz kamenih šupljina ispunjenih toplom vodom, temperature 35-42OC, koja dolazi iz podzemnih termalnih izvora iz vulkanskih komora. U malim prirodnim bazenima voda se puni i preliva po principu spojenih sudova, što je samo po sebi neobičan fenomen. Nalazi se na predivnom privatnom imanju, udaljenom nekih 70-tak kilometara od Krabija, u čijem sastavu su i bungalovi od prirodnih materijala, za boravak onih koji bi da se osame, opuste, da revitalizuju i svoj duh i telo u potpunom miru, prepušteni sebi, uz gotovo nečujne i nevidljive pomoćnice, kupanjem u toplim izvorima, masažom u prirodi, meditacijom, jogom... Neverovatno iskustvo i sasvim autentičan doživljaj.

Oni koji su u dobroj fizičkoj kondiciji a okrenuti duhovnosti, sigurno neće propustiti da posete Tigrovu pećinu (Tiger Cave Temple), budistički hram koji predstavlja najsvetije mesto u provinciji Krabi, u kojoj je budizam vera većine stanovnika. Do njega vodi čak 1.237 stepenika kojima se stiže do vrha uspona gde se nalaze visoke statue Bude i vidikovac sa kojeg puca neverovatan pogled na okolinu - kruna ovog ispita izdržljivosti i duhovne ustrajnosti, vredan svakog pređenog stepenika.

Biti na Tajlandu a ne jahati slonove, prosto je nezamislivo. To je jedna od atrakcija koja se ne propušta ni u Krabiju. Za nagradu od par banana, i po suncu i po kiši, slonovi, pomireni sa sudbinom, prevaljuju istu stazu po ko zna koliko puta u toku dana. Figura slona, privezak ili slika najčešći je suvenir s Tajlanda, jer slonovi, kažu, donose sreću. Samo je sebi, izgleda, ne mogu doneti.

Od restorana do noćne pijace

Prema TripAdvisor-u, u provinciji Krabi ima čak 887 smeštajnih objekata, od vrlo luksuznih do onih koji bi se mogli podvesti pod “neuslovne”, što bi se reklo - za svačiji džep. Na Tajlandu je sve više bekpekera za koje kvalitet smeštaja nije preduslov za dobar provod. A kako je u Krabiju toplo tokom čitave godine, na ulici se i živi, i zabavlja do ranih jutarnjih sati, priprema i jede hrana, secka i cedi voće, nudi najbolja masaža... Alkohol je prilično skup zbog visokih poreza, ali je zato domaće pivo “Čeng” veoma popularno.

U kilometarskoj glavnoj ulici smenjuju se restorani sa najraznovrsnijom hranom, najčešće tajskom, kineskom i arapskom, ali je noćna pijaca pravo mesto da se za malo novca isproba sve što se u ovom mestu priprema. Po mišljenju mnogih, tajlandska kuhinja je jedna od najboljih u svetu. Bogatog je i pikantnog ukusa, a u njenoj pripremi koristi se dosta belog luka, čilija, bibera, puno povrća, piletine, svinjetine, manje govedine. Sveži škampi, krabe, lignje, hobotnice... svakog su dana na meniju stanovnika Krabija, kao i sveže povrće i voće, što je pravi izvor zdravlja za ove uvek nasmejane, mirne, prijateljski nastrojene ljude. Domaće jelo je Pad Thai, u čjoj je osnovi pirinač, koji je inače prilog uz sve što se iznese na sto. U Krabiju mnogo jedu nudle, supe od najrazličitijeg povrća i ribe, salate i uz sve obavezno sosove – najčešće od bibera, sa orasima ili čilijem, a popularni su i crveni i riblji sos, i mnogi drugi. Kuvari su vrlo maštoviti i neverovatno brzi u pripremi i serviranju jela. Osoblje restorana je veoma ljubazno i svi su srećni kada pohvalite njihovu hranu, a naročito kada ponovo svratite. Ipak, potpuno ćete ih osvojiti ako im se za trud, uz pristojan bakšiš, zahvalite na tajskom sa “kobkun kâ”, a pozdravite ih u svakoj prilici, uz sastavljene dlanove privučene na grudi, sa “savadi kâ”!

Tajlandski “Hod po oblacima”

Krabi je bezbedno turističko mesto, pa i kada je u pitanju noćni život, koji je i ovde začinjen dobrom klubskom muzikom. Možda, ipak, treba biti obazriviji u ulici Razočarenja, u kojoj se sasvim legalno prodaje ljubav. Prodaje li se možda još “nešto”, savet je: ne proveravati! Što se tiče saobraćajne bezbednosti, čak i u ovom relativno malom turističkom mestu treba pažljivo prelaziti ulicu, ne samo zato što tuk-tukovi i mopedi jure ko bez glave, već i zato što se na Tajlandu, za razliku od nas, vozi levom stranom ulice.

Saloni za masažu ovde su posebna priča. Tajlanđani kao da se rađaju s talentom za masažu. Na svakom koraku u glavnoj ulici posle restorana gotovo obavezno dolazi salon za masažu. Ima ih mnogo i svi nude isto po gotovo istoj ceni, ali se sve može dogovoriti. Preporučujem masažu stopala, koja ide u kombinaciji sa masažom leđa, kao i fantastičan piling stopala kakav se u Beogradu teško može naći. Masaža stopala je toliko dobra da je vredi uključiti u svoj dnevni ritual pod šifrom “hod po oblacima”. Ipak, treba biti obazriv. Nisu svi majstori. Ima i šegrta.

I na kraju – šoping. Da su nas Indijci i Kinezi zaobišli, nama bi u Krabiju sve bilo zanimljivo. Interesantno koliko ima sličnosti sa našim kineskim prodavnicama. I sve je prilično jeftino, još jeftinije nego kod nas, a može i niže – ako umete da se cenjkate, što je na Tajlandu na ceni. Najčešće se kupuje pamučna garderoba, jer zbog velike vlage i obilnog znojenja odeća brzo mora da se menja. Kupuju se i suveniri sa autentičnim tajlandskim motivima, najčešće slonovima, tigrovima ili majmunima, koji su miljenici stanovnika Krabija. Najlepše suvenire – slike i tekstil sa tim motivima, otkrićete u galeriji Dao Art u glavnoj ulici. Dočekaće vas i pozdraviti lično vlasnica, mlada nasmejana umetnica Dao koja, zahvaljujući svojoj najboljoj prijateljici Maji, uči srpski jezik!

A ona, prenoseći, s puno nežnosti, priču svog srca na platno, malo po malo otkriva tajanstvene deliće mozaika koji se zove Tajland. Ako se bolje zagledate, videćete da je sve zapisano - u očima!

Ljiljana Rebronja,
s zahvalnošću agenciji Sabai Travel

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...