Kopaonik dobija novu garažu i helidrom

18. Maj 2017

U jeku turističke sezone, često se događa da parkiranje na Kopaoniku bude veliki problem, naročito ako želite da ostavite svoje vozilo negde u centru. Zbog snega, parking mesta često su zatrpana, a ispred hotela su gužve.

Najpoznatiji srpski skijaški centar trenutno ima 12 garaža, sa ukupno 1.200 parking mesta.

U novoj ski sezoni, to će se promeniti, jer Skijališta Srbije planiraju da izgrade garažu sa minimum 200 parking mesta, kod Vojnog doma na Kopaoniku. Osim garaže, Skijališta planiraju izgradnju i helidroma u okviru ovog projekta.

Izrada tehničke dokumentacije, kao i izgradnja garaže i helidroma u ski-centru Kopaonik poverena je konzoricijumu koji čine preduzeća M Enterijer gradnja iz Beograda, Mašinoprojekt Kopring Beograd, Jadran Beograd i Neo aerodromes engineering.

Odluka o dodeli ugovora doneta je krajem prošlog meseca, a u uskoro se očekuje uvođenje u posao.

Tačan datum početka gradnje još nije poznat, ali se očekuje da to bude do početka leta, kako bi garaža do skijaške sezone bila u funkciji. Vrednost ove investicije je 387 miliona dinara sa PDV-om (oko 3,1 milion evra), a projekat se finansira iz sredstava Skijališta Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predviđena je garaža za minimum 200 mesta raspoređenih na više etaža, sa planiranim parkiranjem i na krovu poslednje etaže. Ostavljena je i mogućnost dodavanja još jednog nivoa za parkiranje i natkrivanje ploče poslednje etaže. Tim proširenjem kapacitet garaže bi se povećao za minimum 100 mesta.

Helidrom sa pratećim prilazom predviđen je za vazduhoplovno vozilo MI 17. Prateći prilazi, neophodne instalacije i objekti-kontejneri za smeštaj opreme će zadovoljiti uslove za letenje i povezivanje na sistem vazdušnog saobraćaja koji organizije SMATSA, u skladu sa Zakonom o vazduhoplovnom saobraćaju, Pravilnikom o uslovima i postupku za izdavanje saglasnosti za korišćenje aerodroma, odnosno helidroma, domaćim i inostranim standardima i preporučenom praksom za ovakvu vrstu objekata i ostalim tehničkim propisima.

Predmet projekta su i pristupne saobraćajnice u neposrednoj blizini parking garaže i helidroma.

Kada je reč o drugim novinama na Kopaoniku, iz Skijališta Srbije najavljuju da u narednom periodu planiraju gradnju nove staze na Krčmaru, osvetljenje staze Karaman greben za noćno skijanje, kao i osvetljenje boba na šinama.

Izvor:
eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...