Kongres magazin: Beograd među top 3 kongresne destinacije!

19. Januar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na najnovijoj top listi "Kongres magazina", posvećenoj najboljim kongresnim destinacijama u 2015. godini, Beograd se nalazi na trećem mestu, posle Istanbula i Praga. To je ujedno i razlog zbog kojeg će naša prestonica uskoro biti ovenčana nagradom "Meetings Star". U konkurenciji 60 kongresnih destinacija glavni grad Srbije dobio je visoku ocenu – 4,45 i nalazi se ispred Atine, Budimpešte, Zagreba, Ljubljane, Varšave, Krakova i Bratislave.

Predstavnicima Turističke organizacije Beograda nagrada "Meetings Star" biće uručena na Međunarodnoj berzi kongresne industrije jugoistočne Evrope koja se održava 20. i 21. januara u Sloveniji.

Miodrag Popović, direktor TOB-a, otkriva da je prestonica značajna kongresna destinacija jer nudi mnoštvo novih hotela i, pre svega, kvalitetnu turističku ponudu.

– U 2016. ulazimo sa još jednim rekordom, a i prethodna je bila takva. Brojimo noćenja, strane goste i Beograd počinje da živi od turizma. Precizne podatke koliko je zarađeno za praznike imaćemo krajem januara ili početkom februara – nagovestio je Popović i podsetio da su svi hoteli - a sa tri, četiri i pet zvezdica ih je 83, u gradu bili maksimalno popunjeni.

Prvi čovek TOB-a smatra da se i ulaganje u kongresne centre višestruko isplati jer organizovanje takvih skupova gradu domaćinu uvek donosi korist.

– Nije samo finansijska jer se organizacijom kongresa poboljšava i imidž grada i zemlje – kaže direktor TOB-a, podsećajući da Beograd važi za destinaciju u kojoj turista dobija najviše za potrošen novac.

– Upravo to je jedan od razloga zašto je naš grad tako visoko kotiran na listi "Kongres magazina". Nagrada je ujedno i ohrabrenje da još više radimo na razvoju ove vrste turizma – ističe Popović.

Slovenački "Kongres magazin" je vodeći kongresni magazin u jugoistočnoj Evropi koji je uticao da se taj region pozicionira na globalnoj mapi kongresne industrije. Publiku ovog magazina čini 53.000 čitalaca među kojima su pojedinci i kompanije koje se bave planiranjem i organizacijom kongresa širom Evrope i sveta.

Top 10 kongresnih destinacija u 2015:

1. Istanbul – 4,61
2. Prag – 4,60
3. Beograd – 4,45
4. Atina – 4,43
5. Budimpešta – 4,41
6. Zagreb – 4,38
7. Ljubljana – 4,36
8. Varšava – 4,35
9. Krakov – 4,34
10. Bratislava – 4,28

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...