Konak za bicikliste - u Srpskoj Crnji otvoren prvi centar za cikloturizam

22. Oktobar 2018
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U okviru projekta "Tour de Banat", finansiranog od strane Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, u Srpskoj Crnji je otvoren regionalni centar za razvoj cikloturzima, prvi te vrste u našoj zemlji.

Centar je smešten u renoviranom napuštenom objektu pokraj državnog puta Zrenjanin-Temišvar, u blizini graničnog prelaza. Izgrađen je u sklopu projekta čiji je nosilac bila opština Nova Crnja, sa partnerima iz susedne rumunske komune Žombolj i zrenjaninskim Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj "Banat". U moderno opremljen konak za bicikliste uloženo je 536.000 evra, a Vlada APV pomogla je izgradnju sa 50.000.

- Sa novim centrom u Srpskoj Crnji i stop-objektom na ulazu u Žombolj, ovaj deo Banata našao se na jednoj od najmlađih, ali i najvažnijih evropskih biciklističkih ruta "Evrovelo 13". Rumunsku i srpsku stranu sada povezuju staze u dužini od oko 300 kilometara, a predstoji izgradnja one od Nove Crnje do graničnog prelaza - kaže menadžer "Tur de Banata" Jovan Eraković.

U sklopu projekta, za potrebe centra kreirani su mobilna aplikacija i veb-sajt, a domaćini poručuju da željno očekuju sve bicikliste koji reše da posete ovaj region. U predivnom ambijentu bagremove šumice i atraktivnog dvorca Nojhauzen, mogu da predahnu, okrepe se, prenoće, poprave bicikl, sakupe snagu za dalje putovanje... Pregršt pohvala za centar, na otvaranju su izrekli učesnici manifestacaije "Ciklo fest" iz cele Srbije, koji su bili prvi gosti.

- Srećni smo što smo s rumunskim prijateljima uspeli da realizujemo zajedničku ideju održivog ekonomskog razvoja regiona kroz jačanje prekogranične turističke ponude i stvaranje uslova za razvoj cikloturizma - ističe Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja, uveren da će stavljanje Banata na biciklističku mapu Evrope doneti prosperitet ovdašnjem življu.

Istovremeno, najavljen je početak revitalizacije reke Begej, takođe kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Među obimnim infrastrukturnim radovima, čija je vrednost skoro 14 miliona evra i koji treba da se realizuju u naredne četiri godine, nalazi se i završetak biciklističke staze uz Begej - od Temišvara do Zrenjanina, u dužini od 75 kilometara.

- Rumunska strana završila je već svoju trasu od 37 kilometara, od Temišvara do granice. Mi smo izgradili stazu od Zrenjanina do Kleka i sada predstoji da spojimo Klek sa Srpskim Itebejom, čime će biti stavljena u funkciju ova izuzetno atraktivna saobraćajnica - kaže, za "Novosti", Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

U gradu na Begeju su takođe zadovoljni što će postati deo evropske biciklističke rute.

Staza od Zrenjanina do Srpskog Itebeja biće duga 38 kilometara, široka dva metra, sa odmorištima na šest kilometara. Izgradiće se na bedemu Begeja i pratiti ceo njegov tok do Temišvara. Već je dobijena saglasnost za otvaranje međudržavnog graničnog prelaza na prevodnici kod Itebeja.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...