Kompanija Leitner želi da finansira gradnju žičare između Kotora i Njeguša - Investicija vredna 20 mil EUR

31. Oktobar 2019
Foto ilustracija
Foto ilustracija

Posle uspešnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh - Đalovića pećina, italijanska kompanije Leitner (Lajtner) namerava da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša. Gradnju vrednu, prema prvim procenama, oko 20 mil EUR, sama bi finansirala.

To su najavili predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predstavnici italijanske kompanije Leitner, jednog od vodećih svetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.
 
Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Leitner u Crnoj Gori ocenivši da se obe žičare kao strateški projekti koje finansira Vlada, a gradi Leitner, uspešno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.
 
- Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da imamo kredibilne partnere poput Leitnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspešan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor-Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva - rekao je premijer.
 
Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Martin Lajtner predstavio je predsedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši, između ostalog, da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina, nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.
 
Na sastanku je ocenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju, jer obogaćuje turističku ponudu Crne Gore, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka Lovćen, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.
 
Izvor: eKapija
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...