Kombi prevoz ipak neće biti ukinut

27. Februar 2017
Kombi prevoz ipak neće biti ukinut

Udruženje kombi prevoznika postiglo je dogovor sa Ministarstvom saobraćaja da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima.

Kako je saopštilo to Udruženje, rad bi trebalo da bude omogućen uz "dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti".

"U periodu od poslednjeg protesta, obavili smo više konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture i turizma na najvišem nivou. Kroz razgovore smo konstatovali da postojeći zakonski propisi omogućavaju da se ovaj vid delatnosti, koji obavlja veći deo članova Udruženja 'Kombi prevoz putnika', može obavljati uz dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti", navodi se u saopštenju.

Udruženje dodaje i da je konstatovano da će se u sledećoj izmeni zakona, koja je najavljena za 2018. godinu, nakon sprovedenih analiza potreba za pomenutim vidom prevoza, nacionalnih zakonodavstva zemalja EU i javnih rasprava, utvrditi mogućnost i način učešća ovih vozila u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Agenciji Beta rečeno je u tom udruženju da su zbog dogovora koji je postignut sa nadležnima, odustali od protesta koji je 27. februara trebalo da bude održan njihovim vozilima na ulicama Beograda.

Podsetimo da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović više puta isticala da je kombi prevoz nelegalan i da država od njega nema koristi.

- Država zbog kombi prevoznika gubi više od 50 miliona evra godišnje. Samo u prethodnih 10 godina pola milijarde evra nam je uskraćeno zato što imamo nelegalnu vrstu prevoza. Mi na taj način potpuno urušavamo transportnu delatnost. Kombi prevoznici očekuju da mogu da vas voze, od stana do stana, kako kome odgovara. To ne postoji nigde u svetu. Takva vrsta prevoza nije bezbedna, ne postoji nikakav red vožnje, nema pravila ni kad se ide, ni kakve dozvole ima - navela je ranije Mihajlović. Prema njenim rečima, transport i siva ekonomija u saobraćaju odnose godišnje, prema procenama transportnih udruženja, više od 100 miliona evra.

Takođe, ona je rekla da ovakav vid prevoza nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije bio moguć 20 godina i sve vreme se obavljao praktično na nelegalan način.

Prevoznicima objašnjeno kako da rade legalno

Pomoćnik ministra za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Srbije Saša Stojanović izjavio je da je predstavnicima udruženja "Kombi prevoz putnika" objašnjeno da kroz dopunu registracije njihove osnovne delatnosti mogu legalno obavljati posao. Stojanović je rekao da su predstavnicima "Kombi prevoz putnika" na sastanku pojasnili razloge zbog kojih nije moguće menjati postojeće zakone o prevozu putnika, kao i da im je rečeno u kojoj formi mogu i kako su proteklih godina mogli legalno obavljati delatnost.

Naveo je da ne postoji potreba da se menja Zakon o prevozu putnika, jer većina udruženja kombi prevoznika u okviru svojih delatnosti, ili u okviru turističkih agencija i privrednih društava koje imaju, mogu da registruju dodatnu vrstu usluge koje pružaju - iznajmljivanje vozila sa ili bez vozača.

Izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu 13. februara ove godine, kombi vozilima se više ne mogu prevoziti putnici, već se mogu koristiti isključivo kao putnička vozila za sopstvene potrebe. Novi zakon predviđa oštrije novčane kazne, kao i oduzimanje vozila, a ti propisi su, po tumačenju Ministarstva, doneti kako bi se obezbedila sigurnost putnika.

Procenjuje se da je u Srbiji registrovano od 500 do 700 kombi vozila sa najviše devet sedišta.

Izvor: 021.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...