Koliko će ”Brexit” uticati na turizam?

28. Jun 2016
Koliko će ”Brexit” uticati na turizam?

Šok je definitivno najbolja reč koja opisuje trenutno stanje globalne turističke industrije i društva u celini, kada su, nakon više od četiri decenije članstva, stanovnici Velike Britanije odlučili da glasaju za izlazak iz Evropske Unije. Ukupno 17.410.742 (51%) stanovnika je glasalo da Velika Britanija napusti EU, dok je njih 16.141.241(48%) bilo za to da ona ostane u Uniji.

Još uvek je rano da se govori o tome kakav će uticaj “Brexit” zaista imati na turizam i putovanja, s obzirom na to da bi čitav ovaj proces mogao da traje oko dve godine, ili možda čak i duže.

Međutim, odluka o izlasku Velike Britanije iz EU mogla bi ozbiljno da ugrozi finansije, kao i mnoge druge industrije.

Prema rečima Majka Olsona (Mike Olson), višeg istraživačkog analitičara kompanije “Piper Jaffray”, višegodišnji izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi uticati na sve akcije danas. Olson, koji redovno analizira velike online turističke agencije, kao što su “Expedia”, “Priceline” i “TripAdvisor” smatra da bi se stvorila neka vrsta neposrednog šoka za čitav sistem, koji bi kasnije doveo do značajnog smanjenja klijenata kompanija “Expedia” i “TripAdvisor”-a, jer 55% njihovih prihoda dolazi iz same Evrope.

On je dodao i da sve tri kompanje verovatno prilagođavaju svoje finansijske izglede za ostatak godine i da nisu previše zabrinute zbog ovakve situacije. Ukoliko dođe do bilo kakvih negativnih uticaja, što se tiče samih putovanja u Evropu, to bi najviše pogodilo kompaniju “Priceline”, koja u ovom trenutku ne zauzima baš sjajno mesto na tržištu.

- Istorijski gledano, naša analiza pokazala je da je mišljenje potrošača najveći pokretač turističke industrije. S obzirom na to da ne očekujemo značajan negativan uticaj na osećanja korisnika, ne očekujemo ni značajno smanjenje potražnje putovanja u Evropu ili Veliku Britaniju – objasnio je Olson.

Na pitanje da li misli da bi britanski referendum, u kombinaciji sa zabrinutošću zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Parizu, Briselu i Istanbulu, mogao pokolebati britanske putnike da razmotre druge oblasti umesto Evrope, Olson je odgovorio da smatra da je ekonomska kriza jedina stvar koja bi mogla da ima negativni uticaj.

Dugoročniji problem

Efekat “Brexita” može se osetiti i u padu vrednosti britanske valute, koji je već 24. juna iznosio 11%. Nakon vesti o rezultatima referenduma, akcije avio-kompanija u Velikoj Britaniji drastično su opale.

Međutim, Hunter Keay, generalni direktor i viši analitičar u sektorima avio-kompanije i vazdušnog prostora „WolfeRESEARCH“ izjavio je da je panika u vezi sa aviokompanijama preterana i da bi to u stvari moglo biti povoljno za američke avio-kompanije u Londonu.

Drugi deo industrije koji može osetiti uticaj “Brexita” je ugostiteljstvo.

Udruženje britanskih turističkih agencija (ABTA) je primetilo da je u ugostiteljskom sektoru u Londonu zaposleno 70% radnika koji su migranti. S obzirom da Velika Britanija više neće biti deo EU, to će dovesti i do većih izdvajanja za plate stranih radnika, pa samim tim i do povećanja cena ugostiteljskih usluga.

Šta govori turistička industrija?

O tome koliko „Brexit“ utiče na poslovanje različitih kompanija, najbolje pokazuju komentari samih hotela, rezervacionih sistema i aviokompanija.

- „Marriott International“ će pažljivo pratiti implikacije izborne odluke. Ukoliko one budu jasnije definisane u narednim mesecima, kompanija će raditi na tome da se prilagodi svim promenama do kojih može doći.

- Suviše je rano da se govori o tome kakvog će uticaja “Brexit” imati na Britaniju, ugostiteljstvo i turizam u celini. Mi ćemo nastaviti da radimo na promociji Velike Britanije kao odredišta i njihovih hotela. (“Starwood Hotels & Resorts”)

- Dok Velika Britanija predstavlja važno tržište za “InterContinental Hotels Group” (sa sedištem u Velikoj Britaniji), ona čini manje od 5% njihovog ukupnog globalnog poslovanja sa Evopom, koja iznosi oko 10%. U ovoj ranoj fazi, još uvek postoji veliki broj neizveznosti oko izlaska Velike Britanije iz EU, međutim, navikli su da se suočavaju sa nestabilnostima.

- Britanci rezervišu mesta u rekordnom broju, što predstavlja veliku prodaju ove vrste - rekao je Robin Kiely, šef za komunikacije kompanije „Ryanair“.

- „TripAdvisor“ poštuje demokratski izbor koji je Velika Britanija napravila svojim glasom za izlazak iz EU, ali i shvata da ova odluka izaziva nevolje za mnoge građane, koji se nadaju da će ostati ujedinjeni. Kompanija će nastaviti sa radom, kako bi svim licima omogućila da iskuse nove kulture širom sveta.

 - Ishod referenduma u Velikoj Britaniji najavljuje period promena unutar EU. Tokom ovog perioda GBTA i njegovi partneri nastaviće da promovišu i brane interese industrije poslovnih putovanja. Posao se ne prekida, poslovna infrastruktura ostaje jaka – Michael W.McCormick, izvršni direktor GBTA ("Global Business Travel Association").

- Ulazimo u period tržišne neizvesnosti koja nesumnjivo stavlja pritisak na putovanja i turistička preduzeća. Međutim, znamo da je naš sektor otporan i očekujemo da se posao održi uprkos izazovima – David Scowsill, predsednik i generalni direktor WTTC (World Travel & Tourism Council).

Ipak, za neka preduzeća posao teče kao i obično. James Hogan, predsednik i generalni direktor kompanije “Etihad Aviation Group” objasnio je da u vođenju posla moraju da se suočavaju sa ratom, pandemijama i ekonomskim izazovima, tako da čitava ova situacija ne utiče na njihov rad.

Izvor: Skift

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia i Turkish Airlines uspostavljaju kod-šer letove između Beograda i Istanbula
07. Avgust 2020
Air Serbia, srpski nacionalni avio-prevoznik i Turkish Airlines, nacionalna avio-kompanija...
Turizam
Dvorac Ravadinovo dostupan i za slepe i osobe s invaliditetom
07. Avgust 2020
Nakon obećanja da će dvorac Ravadinovo  - Dvorac zaljubljen u vetar, jedan od tri...
Turizam
Nekoliko turističkih agencija vratiće državnu pomoć i otpustiti radnike
07. Avgust 2020
U Srbiji se još nije zatvorila ni jedna turistička agencija, ali će nekoliko njih...
Turizam
YUTA: Prava putnika ostaju i kad se agencija ispiše iz registra
07. Avgust 2020
Turističke agencije organizatori putovanja i u slučaju ispisa iz registra dužne su da sve...