Koje suvenire turisti najčešće kupuju u Beogradu?

15. Avgust 2016
Image by sandip patel from Pixabay
Image by sandip patel from Pixabay

Šolje, bedževi, rakija, opanci, magneti... sve se to može naći u Knez Mihailovoj ulici. Tezge s obeležjima prestonice i likovima vladara i istorijskih ličnosti prava su atrakcija kako za turiste, tako i za svakodnevne prolaznike. Evo šta stranci najčešće biraju.

Na tezgama na jednoj strani prodavci nude Pobednika i Hram Svetog Save, na drugoj Tita i Putina. Tita i Dražu mnogi traže.

U ponudi su i ručno štrikani džemperi, srpske trobojke i kožni opanci. Ipak, jedna slatka tezga razlikuje se od ostalih i smeštena je na platou ispred Filozofskog fakulteta.

- Kod mene se mogu naći sve vrste meda, od bagremovog do lipovog i šumskog, sa saćem i mešavinom polena i propolisa. Pored meda, tu su i kozmetika i alkohol, antiseptik krema za negovanje kože. Sve su to proizvodi sa Sokolskih planina - pohvalila se nasmejana prodavačica.

Suvenirsku ponudu prestonice 25 godina upotpunjava čuveni Beogradski izlog na Trgu Republike.

- Mladi afirmisani dizajneri doprinose modernom izgledu artikala. Majice se šiju u Beogradu i Arilju, a keramičari rade sitne i nosive šolje i skulpture. Od knjiga imamo monografije grada i Ivu Andrića prevedenog na engleski za strance - otkriva Biljana Radenković, menadžerka radnje.

Na početku Kalemegdana prodavac se podičio prodatim džemperom radoznalom Austrijancu. Naši gastarbajteri kod njega najčešće kupuju opanke i šljivovicu, a Rusi majice i bedževe sa motivima Kosova. Strancima je šareniš i te kako privlačan, pa im nošenje suvenira, alkohola i tegli meda u koferima ne predstavlja nikakav problem.

Izvor: 24 sata

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...