Koje promene Bregzit donosi turistima?

03. Februar 2020
Koje promene Bregzit donosi turistima?

Tokom prelaznog perioda u trajanju od 11 meseci, koji je stupio na snagu 01. februara izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije, uslediće mnoge promene koje će se odraziti i na putovanja iz te zemlje i u nju.

Tokom perioda tranzicije Velika Britanija će ostati usko povezana sa EU, ali će do 31. decembra 2020. biti sačinjen novi trgovinski dogovor, bezbednosni sporazum i zakoni o imigraciji, piše CNN.

Evropski parlament je u aprilu 2019. godine doneo odluku da građani Velike Britanije tokom razdoblja tranzicije mogu da nastave da putuju unutar EU bez vize, pa britanski turisti koji putuju u zemlje Evropske unije ne bi trebalo da imaju nikakve probleme, ako u njima ostaju manje od mesec dana.

U tekstu se međutim, navodi da još nije jasno kako će turisti biti tretirani od 2021. godine, s obzirom na to da Velika Britanija i EU ne mogu legalno da započnu pregovore o svojim budućim odnosima sve do februara.

Bivša britanska ministarka za međunarodni razvoj Priti Patel izjavila je da će, kako god dogovor protekao, sloboda kretanja i mogućnost da građani Evropske unije rade u Velikoj Britaniji bez vize biti ukinuta, prenosi Index.hr.

Trenutno postoje planovi da Velika Britanija od sledeće godine postane deo nove organizacije "European Travel Information and Authorization System", koja će omogućiti građanima koji nisu deo Evropske unije da putuju bez vize, iako postoji mogućnost da ona do 2021. ne bude pokrenuta.

Ovo bi omogućilo Britancima da putuju unutar šengenske zone bez vize uz naknadu od 7 evra, a "karta" bi trajala tri godine i mogla bi da se kupi online, ali učešće Britanije u ovoj organizaciji zavisi od njihovog parlamenta koji treba da omogući iste uslove građanima Evropske unije i primeni sličan elektronski sistem autorizacije prilikom putovanja.

Građani bi, prema dosadašnjim anketama, bili zadovoljni ovakvim ishodom, pre svega jer je to jeftino rešenje koje ne zahteva mnogo komplikacija i papirologije.

Ipak, velika je verovatnoća da Velika Britanija i Evropska unija neće postići sporazum do kraja 2020. godine, što bi, barem na neko vreme, moglo da ugrozi slobodno putovanje između njih.

Na samom početku perioda tranzicije neće biti mnogo promena, evropski posetioci će i dalje putovati s ličnim dokumentima i elektronskim pasošima, ali čak i ako sporazum bude bio postignut do kraja godine, moguće je da će strani putnici morati da koriste posebne linije na aerodromima i trajektnim terminalima.

To bi moglo da dovede do znatnog povećanja kašnjenja letova i polazaka trajekata, zbog čega bi na aerodromima i lukama moglo da dođe do veće gužve nego sada. Problem bi mogao da nastane kod onih koji iz EU putuju u Veliku Britaniju s ličnim dokumentima, što verovatno neće biti moguće od sledeće godine.

Putovanje automobilom, tunelom ispod Lamanša ili trajektom, u EU i iz Evropske unije ostaće nepromenjeno do kraja 2020, ali će posle toga građanima Velike Britanije najverovatnije biti potrebna internacionalna vozačka dozvola, kao i različiti dokumenti zavisno od zemlje u koju putuju.

Osim toga, vozači će morati da nabave posebni "zeleni karton" kod svoje osiguravajuće kompanije.Ovaj problem može da se reši tokom pregovora, pa je moguće da će EU prema britanskim vozačima biti manje zahtevna.Evropska kartica za zdravstveno osiguranje, koja garantuje zdravstvenu negu svom vlasniku, važiće tokom tranzicije, ali to će se verojatno promeniti od 2021. godine.

Malo je verovatno da će Velika Britanija ostati deo ovog sistema, što znači da će njeni građani morati da plaćaju zdravstveno osiguranje prilikom putovanja.Prema sporazumu iz 2017. godine, građani Evropske unije ne plaćaju roming kada su u okviru zemalja EU, što će ostati nepromenjeno tokom primene, ali nije poznato hoće li se sve vratiti na staro od 2021.

Za sada se savetuje da Britanci pre putovanja provere uslove sa agencijom kako posle putovanja ne bi morali da plaćaju astronomske račune.Nijedna mreža u Velikoj Britaniji još nije govorila o povratku rominga za građane EU, ali bi nedostatak propisa u Evropskoj uniji mogao da dovede do toga da roming bude skuplji za putnike iz Velike Britanije.

Otkako je održan referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, vrednost funte je znatno pala u odnosu na evro i dolar.Izbori na kojima je Boris DŽonson izabran za premijera Britanije i postavljanje stabilne vlade nakratko su ojačali funtu, ali će njen pad biti jedna od glavnih tema u 2020. godini, a 2021. je još neizvesnija po ovom pitanju.

Ovo bi moglo da dovede do drugačije ponude turističkih agencija, koje bi se fokusirale na jeftinije destinacije.Međutim, britanski turisti bi skuplje plaćali putovanja na destinacije koje su okviru Evropske unije, naročito posle perioda tranzicije.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Prvi BOR letnji festival ovog vikenda na Zlatiboru
17. Jun 2024
BOR Hotel by Karisma, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor, ovog juna organizuje...
Turizam
Obale Turske pružaju neiscrpne mogućnosti za najrazličitije aktivnosti na otvorenom
17. Jun 2024
Mediteranska i egejska obala Turske su primamljive lokacije u svako doba godine, jer posetiocima...
Turizam
TOS i IRONMAN udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
17. Jun 2024
Na današnjem događaju za medije Turistička organizacija Srbije i SDP 11TRI potpisali su...
Turizam
Veštačka inteligencija u avio-industriji
17. Jun 2024
Veštačka inteligencija (VI) nije budućnost čovečanstva, već realnost u kojoj...