KLM u ekološkoj misiji: "zelena" kafa na letovima

18. Maj 2018
KLM u ekološkoj misiji: 'zelena' kafa na letovima

Holandska avio-kompanija KLM, članica grupacije Air France – KLM, već godinama sprovodi različite ekološke akcije kako bi smanjila svoj karbonski otisak i time pomogla očuvanju zdravlja naše planete. Do sada je kompanija sadila prašume, pomagala borbu protiv šverca životinja, a od skoro će i svaka šoljica kafe na KLM-ovim letovima biti „zelena“.

Održiv razvoj je jedan od globalnih prioriteta. Bespoštedna borba za tržište i profit često dovodi do toga da neke velike kompanije svesno ili nesvesno zaobilaze preporuke ekologa ili čak i zakone vezane za zaštitu životne sredine. Ipak, ima i pozitivnih primera, pa je tako avio-kompanija KLM poznata po svojoj akciji za putovanje koje ne proizvodi ugljen-dioksid. Naime, cilj je da se obnavljanjem prašuma u Panami emisija ugljen-dioksida tokom leta neutrališe sađenjem drveća, koje koristi ovaj gas, prečišćavajući atmosferu.

Od oktobra će u ovoj avio-kompaniji otići i korak dalje, jer će svaka šoljica kafe koja se služi na letu ili u Lounge-vima KLM-a na aerodormu Šipol biti napravljenja od specijalne mešavine uzgojene na održiv način.

Naime, KLM je u saradnji sa kompanijom Jacobs Douwe Egberts dogovorio distribuciju isključivo one kafe koja se uzgaja na farmama koje poštuju eko-načine proizvodnje i čije metode ne štete okolini! Dakle, kompanija ne otvara fabrike na terenu, nego sklapa dogovore sa individualnim proizvođačima koji poštuju tradicionalne načine proizvodnje. A kako je kafa jedan od najčešćih proizvoda koji se služi tokom leta i naoko male šolje će biti veliki podsticaj odgovornijem odnosu prema prirodi. Takođe, mešavina kafe koja će se služiti je prilagođena potrebama avio-kompanije, jer se svojstva kafe ne menjaju na visokoj nadmorskoj visini, te se zadržava ukus na koji smo navikli na zemlji.

- Izuzetno smo zadovoljni i ponosni na naše partnerstvo sa Douwe Egberts. Dobra kafa je važna za naše putnike, a KLM takođe smatra da je izuzetno važno služiti održivu kafu. Dva holandska brenda u zajedničkoj saradnji mogu jedino da ojačaju - istakla je Mirijam Kartman, izvršni potpredsednik KLM-a za usluge na letu, najavljujući ovu društveno odgovornu akciju KLM-a.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....