KLM danas slavi stoti rođendan

07. Oktobar 2019
KLM danas slavi stoti rođendan

KLM, Royal Dutch Airlines je najstarija avio-kompanija koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom. Danas ova holandska kompaniju slavi svoj stoti rođendan.

Širom sveta organizovane su različite aktivnosti u proslavu ovog jubileja. A u Holandiji, rođendan Kraljevskog avijatičarkog društva ili skraćeno, KLM-a obeležiće i kralj Viljem Aleksander koji se često nalazi u pilotskoj kabini KLM-a kao kopilot.

Sedmog oktobra, pre tačno 100 godina, mladi pionir avijacije Albert Plesman osonovao je KLM. Vizija mu je bila da stvori jednu mrežu, jedan „okean neba“ koji će povezivati ljude. Od tada do danas, svet se promenio, ali Plesmanov san se ostvario: iz matične baze u Amsterdamu KLM danas leti ka 162 destinacije širom sveta, pružajući putnicima odlične konekcije preko jednog od najboljih aerodroma u Evropi.

KLM je uložio mnogo napora da dođe do današnje pozicije i kao primarni cilj postavlja smanjenje emisije ugljen-dioksida. Avio-industrija je odgovorna za dva do tri procenta ukupne emisije ugljen-dioksida, ali s rastom svetske populacije i obima trgovine, ovaj procenat će u budućnosti verovatno biti i viši. Zato KLM ozbiljno shvata svoju ulogu u izgradnji održive budućnosti avio-industrije: kontinuirano ulaže u obnovljanje flote (prva je evropska avio-kompanija koja u vlasništvu ima Boing 787-10 Dreamliner); radi na razvoju bio-goriva (još 2013. godine KLM-ov avion na liniji Amsterdam – Pariz leteo je na bio-gorivo, a najavio je i otvaranje prve evropske fabrike za proizvodnju održivog avio-goriva); ulaže u održivi razvoj, zaštitu prirode, smanjenje emisije ugljen-dioksida i ima sopstveni sistem za kompenzaciju ugljen-dioksida (prema ovom sistemu  KLM je pošumio  312 hektara zemlje u Panami).

Ova avio-kompanija je, takođe, kroz projekat “Fly Responsibly” („Letite odgovorno“), besplatno podelila svoja znanja o održivosti, najboljim praksama i alatima sa svim zainteresovanim akterima u industriji, a potrošače je pozvala da umesto avionom putuju vozom i tako smanje svoj karbonski otisak.

Zbog toga je grupa Air France-KLM ove godine zauzela prvo mesto u avio-industriji prema Dow Jones-ovom svetskom indeksu održivog razvoja.

Kao toliko puta u prošlosti, i danas je KLM spreman da bude pionir u avio-industriji, radeći na razvoju inovativnog koncepta letenja nazvanog „Flying-V“. U pitanju je energetski efikasna letelica kojoj se putnička kabina, teretni prostor i rezervoari za gorivo nalaze u krilima stvarajući V oblik. Poboljšani aerodinamični oblik i smanjena težina omogućiće da ovaj avion koristi 20% manje goriva od Airbus-a A350, najnaprednijeg aviona današnjice.

Sve ove nove prakse i tehnologije imaju isti cilj – da se uspešno odgovori na jedan od najvećih izazova današnjice – klimatske promene.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...