KLM: prvi put u istoriji obavljen putnički let na održivo sintetičko gorivo

09. Februar 2021
Zajednička saradnja KLM-a, Šela i holandskog Ministarstva infrastrukture i upravljanja vodama  rezultirala je prvim u istoriji komercijalnim putničkim letom na održivi sintetički kerozin. Vest o ovom uspehu objavljena je tokom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu (SAF), održanoj juče u Hagu, a na inicijativu holandskog Ministarstva infrastrukture i upravljanja vodama. 
 
Prvi let
Kako je objavljeno tokom konferencije, na KLM-ovom putničkom letu od Amsterdama do Madrida, koji je obavljen 22. januara 2021, korišćena je smeša od 500 litara održivog sintetičkog kerozina, koje je kompanija Šel proizvela u svom razvojnom centru u Amsterdamu. Gorivo je proizvedeno na bazi ugljen-dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vetra. Fascinantno je što ova vrsta goriva garantuje smanjenje emisije CO2 za više od 85%!
„Ponosan sam na činjenicu da je KLM obavio prvi let tokom kog je korišćen održivi sintetički kerozin, napravljen iz obnovljivih izvora. Prelazak sa fosilnog goriva na obnovljive alternative jedan je od najvećih izazova avio-industrije. Obnavljanjem flote, mi smo već napravili veliki korak u smanjenju svog karbonskog otiska, ali će prava razlika nastati upotrebom održivog goriva. Zbog toga je KLM sklopio saradnju s brojnim partnerima, kako bismo pomogli razvoj održivog sintetičkog kerozina. Ovaj let pokazuje da smo na pravom putu,“ rekao je Pieter Elbers, generalni direktor KLM-a.

Nove ideje
Tokom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu, predstavljene su mnoge inovativne ideje, kao što je plan da se osnuje prva komercijalna fabrika održivog sintetičkog kerozina u amsterdamskoj luci. Takođe, jedan od predloženih projekata je i izgradnja fabrike održivog sintetičkog kerozina u Roterdamu, koja će u proizvodnji ovog goriva koristiti ugljen-dioksid iz roterdamske luke. Cilj je da do 2050. godine evropske avio-kompanije za svoje letove koriste sintetički održivi kerozin. Ovim naporima se pridružila i holandska vlada, podržavajući  različite inicijative koje podstiču proizvodnju i upotrebu održivog goriva, čineći ga ekonomski isplativim. Jedan od primera konkretne pomoći koju je Holandija pružila jeste izgradnja prve evropske fabrike bio-kerozina u Delfzejlu, tokom koje su sarađivale kompanije SkyNRG, KLM, SHV Energy i aerodrom Shipol.
„Razvijanje održivije avijacije je međunarodni izazov i jedino zajedno mu možemo dorasti. Ovaj let je veliki korak u novom poglavlju avijacije i ova inovacija će biti od izuzetnog značaja u borbi za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Ponosna sam što je Holandija bila prva država koja je pokazala da je nešto ovako moguće i čestitam svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu,“ dodala je Kora van Nijuvenheuzen, holandska ministarka infrastrukture i upravljanja vodama.
U zajedničkoj izjavi predstavnika zemalja učesnica, Holandije, Francuske, Švedske, Nemačke, Finske, Luksemburga i Španije ukazano je na to da oporavak od trenutne krize usled pandemije mora ići paralelno sa ubrzanim razvojem održivog vazduhoplovnog sektora kako bi se postigli klimatski ciljevi i kako je razvoj održivog sintetičkog kerozina jedan od najperspektivnijih i najefikasnijih načina smanjenja emisije ugljen-dioksida u narednim decenijama. 
 
PR Top One

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Ohrabrujuće predviđanje WTTC-a: U 2022 - snažan oporavak evropskog sektora putovanja i turizma!
21. Januar 2022
Sektor beleži porast od više od 250% u evropskim rezervacijama za Uskrs u poređenju sa...
Turizam
Novi termin za održavanje 43. Međunarodnog sajma turizma i 17. Međunarodnog sajma HoReCa opreme - 24 - 27. mart 2022.
19. Januar 2022
Usled pogoršane epidemiološke situacije, povećanja broja zaraženih kako u zemlji...
Turizam
Na Zlataru novi trend izgradnje turističkih kompleksa u planinskom stilu
28. Decembar 2021
 Na planini Zlatar poslednjih godina zabeleženi su odlični rezultati kada je u pitanju...
Turizam
U iščekivanju Sajma turizma
28. Decembar 2021
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, 43. Međunarodni...