Kladovo dobilo status "Biser-Dunava"

25. Maj 2019

 Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Austriji, na kojoj je formirana Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava sa sedištemu Lincu, Kladovu je dodeljen status Biser-Dunava, jer ispunjava kriterijume održive mobilnosti u turizmu. Osim Kladova, status Biser-Dunava dobilo je još svega 10 destinacija, od Ulma u Nemačkoj do delte Dunava u Rumuniji.

Kladovo je moralo da ispuni brojne standarde, a ono što predstoji je otvaranje Info centra u ulici 22. septembra, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Vladan Jeremić direktor RARIS-a, Danko Ćosić iz Dunavskog centra za kompentnciju, David Đurđević direktor TOO Kladovo i Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

- Opština Kladovo ima i Strateški plan održive mobilnosti u turizmu, planski dokument lokalne zajednice koji i predstavlja osnovu za implementaciju mera za unapređenje održive mobilnosti – naglasio je Saša Nikolić predsednik te podunavske opštine i dodao da to pokazuje da opština Kladovo ima resurse koje maksimalno koristi u promociji turističkih vrednosti.

- U tom pravcu radimo na poboljšanju infrastrukture, osim radova na rehabilitaciji dela državnog puta prvog B reda Kladovo – Negotin od buduće kružne raskrsnice ulica Kralja Aleksandra i Ribarske, do skretanja za selo Miroč kod Brze Palanke, dužine 23,5 kilometara. Uskoro kreće i obnova državnog puta drugog A reda broj 167 Kladovo-Milutinovac ukupne dužine 29,5 kilometara koji u Donjem Ključu povezuje 8 naseljenih mesta, a u ovoj godini biće završena deonica do Rtkova. Ove godine biće izgrađen i most kod Milutinovca dužine 85 i širine 10,5 metara, stari je srušen u septembarskim poplavama 2014. godine. To su obećanja koja ispunjavamo uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića – zaključio je predsednik opštine Kladovo.

Projekat Trans Danube Biseri Dunava – Mreža za održivi transport duž Dunava, realizuje se u okviru Dunavskog programa, a finasira ga Evropska unija. Projekat vodi Austrijska agencija za zaštitu životne sredine, a u njemu učestvuje 15 organizacija iz 9 zemalja. Strateški partneri iz Srbije su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, RARIS i opština Kladovo, navodi se na zvaničnom portalu ove opštine.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...