Kineska HNA grupa zainteresovana za Aerodrom Nikola Tesla, banje i hotele

29. Maj 2017
Kineska HNA grupa zainteresovana za Aerodrom Nikola Tesla, banje i hotele

Kineska "HNA grupa" koja će uvesti let Beograd-Peking zainteresovana je za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", saznaje "Blic".

Luksuznim "drim džetom“ koji je u vlasništvu "Hainan grupe" doputovao je, prema saznanjima "Blica", prvi čovek ove kompanije Vang Jian sa nekoliko direktora kompanija - članica te grupe.

- Na sastanku nisu dogovarani detalji već su samo iznete mogućnosti i potencijali o kojima bi kineski partner mogao da razmišlja kada je reč o poslovanju u Srbiji. Jedna od najvećih želja menadžmenta HNA jeste koncesija Aerodrom "Nikola Tesla“ na 25 godina - navodi sagovornik "Blica".

Kineska multimilionska "HNA grupa", osim za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", zainteresovana je za značajnija ulaganje u turističke potencijale Srbije, saznaje nezvanično "Blic".

Jedna od sfera za koju je menadžment ovog kineskog konglomerata zainteresovan i o kojem su prvi čovek HNA grupe Vang Jian i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričali na sastanku održanom pre dve nedelje u Beogradu jesu srpske banje.

- Reč je o kompaniji koja se bavi avio-prevozom, ali poseduje i turističke agencije i u tom poslu ima odlično razvijenu logistiku. Godišnje prevezu čak 90 miliona turista. Važno im je da u Srbiji imaju turističke centre i destinacije koje bi kineske turiste privukle u Srbiju. Otuda ideja i plan da se uđe u privatizaciju banja - priča sagovornik "Blica" iz vrha vlasti.

Kinezi u turističkom smislu pokazuju interesovanje za našu zemlju, a budući da im samo za Srbiju od svih evropskih zemalja nisu potrebne vize, putovanje će im biti olakšano i upravo u tome je i naša ekonomska šansa. Trenutno su u toku pregovori sa Mađarskom i Bosnom koji bi trebalo da rezultiraju sporazumom koji bi omogućio kineskim turistima da ne moraju da vade vize ni za ove dve susedne zemlje.

- Ideja je da se ljudima koji iz Kine prevale dug put omogući da osim srpskih gradova, planina i banja, vide Sarajevo ili Peštu i radi se na tome da im se za boravak do tri dana u ovim gradovima ne traži viza - kaže naš izvor.

Predstavnici kineskog giganta tvrde da se Kinezi u Srbiji osećaju prijatno i dobrodošlo pa će jedna od oblasti u koju planiraju da ulažu biti i hotelijerstvo. Kako saznaje "Blic", HNA je zainteresovana za izgradnju i privatizaciju već postojećih hotela.

- Prvo su pomenuli hotel "Jugoslavija", ali budući da su Grci već potpisali ugovor, tražila se alternativa i predlog je da to za početak bude hotel "Slavija", što im se svidelo, jer se taj hotel nalazi nedaleko od "Hiltona" koji je takođe u njihovom vlasništvu. Naravno, zainteresovani su i za koncesiju aerodroma u Beogradu - ističe izvor "Blica".

Letačka akademija


Kako saznaje "Blic, predstavnici "HNA grupe" su zainteresovani i za letačku akademiju u Vršcu.

- Mesečno im je potrebno 100 pilota, zamislite o kolikim ciframa se onda radi - kaže naš izvor iz vrha vlasti.

Među 300 najuspešnijih na svetu

"HNA grupa" se nalazi među 300 najuspešnijih kompanija na svetu, prema listi američkog magazina "Forbs".

Ima 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi. U okviru grupacije pored kompanije "Hainan erlajnz" koja će uspostaviti liniju Beograd - Peking još je 13 avio-kompanija.

Raspolaže i turističkim agencijama koje godišnje prevezu oko 90 miliona turista, a u sastavu grupe su i najveća ketering kompanija za avio-prevoz na svetu, kao i najveća kompanija za iznajmljivanje aviona. U oktobru 2016. godine HNA je kupila 25 odsto udela u američkoj hotelskoj grupi "Hilton" za 6,5 milijardi dolara, a ove godine je postala i vlasnik sedam procenata Dojče banke i očekuje se da do kraja udeo poraste na 10 procenata. Ovaj podatak govori o uticaju HNA budući da je poznato da Nemci teško dozvoljavaju upliv kineskom kapitalu u svoje kompanije.

Izvor:
Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Ulazak u Srbiju od danas bez negativnog testa na Covid-19
22. Maj 2020
Za ulazak u Srbiju od danas, 22. maja, ni državljanima Srbije ni drugih država više...
Turizam
Niška banja dobija male bazene na otvorenom
22. Maj 2020
Prva asocijacija na Nišku Banju je topla voda, a ova banja, iako bogata termalnim...
Turizam
Kraljev trg na Zlatiboru dobiće šetalište sa podnim grejanjem i plutajuću binu
22. Maj 2020
U srcu najvećeg turističkog centra u Srbiji već mesec dana radovi na rekonstrukciji izvode se...
Turizam
Slovenija: Svakom građaninu vaučer od 200 evra
21. Maj 2020
Svaki punoletni građanin u Sloveniji dobiće vaučer u vrednosti od 200 evra za...