Kineska HNA grupa zainteresovana za Aerodrom Nikola Tesla, banje i hotele

29. Maj 2017
Kineska HNA grupa zainteresovana za Aerodrom Nikola Tesla, banje i hotele

Kineska "HNA grupa" koja će uvesti let Beograd-Peking zainteresovana je za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", saznaje "Blic".

Luksuznim "drim džetom“ koji je u vlasništvu "Hainan grupe" doputovao je, prema saznanjima "Blica", prvi čovek ove kompanije Vang Jian sa nekoliko direktora kompanija - članica te grupe.

- Na sastanku nisu dogovarani detalji već su samo iznete mogućnosti i potencijali o kojima bi kineski partner mogao da razmišlja kada je reč o poslovanju u Srbiji. Jedna od najvećih želja menadžmenta HNA jeste koncesija Aerodrom "Nikola Tesla“ na 25 godina - navodi sagovornik "Blica".

Kineska multimilionska "HNA grupa", osim za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", zainteresovana je za značajnija ulaganje u turističke potencijale Srbije, saznaje nezvanično "Blic".

Jedna od sfera za koju je menadžment ovog kineskog konglomerata zainteresovan i o kojem su prvi čovek HNA grupe Vang Jian i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričali na sastanku održanom pre dve nedelje u Beogradu jesu srpske banje.

- Reč je o kompaniji koja se bavi avio-prevozom, ali poseduje i turističke agencije i u tom poslu ima odlično razvijenu logistiku. Godišnje prevezu čak 90 miliona turista. Važno im je da u Srbiji imaju turističke centre i destinacije koje bi kineske turiste privukle u Srbiju. Otuda ideja i plan da se uđe u privatizaciju banja - priča sagovornik "Blica" iz vrha vlasti.

Kinezi u turističkom smislu pokazuju interesovanje za našu zemlju, a budući da im samo za Srbiju od svih evropskih zemalja nisu potrebne vize, putovanje će im biti olakšano i upravo u tome je i naša ekonomska šansa. Trenutno su u toku pregovori sa Mađarskom i Bosnom koji bi trebalo da rezultiraju sporazumom koji bi omogućio kineskim turistima da ne moraju da vade vize ni za ove dve susedne zemlje.

- Ideja je da se ljudima koji iz Kine prevale dug put omogući da osim srpskih gradova, planina i banja, vide Sarajevo ili Peštu i radi se na tome da im se za boravak do tri dana u ovim gradovima ne traži viza - kaže naš izvor.

Predstavnici kineskog giganta tvrde da se Kinezi u Srbiji osećaju prijatno i dobrodošlo pa će jedna od oblasti u koju planiraju da ulažu biti i hotelijerstvo. Kako saznaje "Blic", HNA je zainteresovana za izgradnju i privatizaciju već postojećih hotela.

- Prvo su pomenuli hotel "Jugoslavija", ali budući da su Grci već potpisali ugovor, tražila se alternativa i predlog je da to za početak bude hotel "Slavija", što im se svidelo, jer se taj hotel nalazi nedaleko od "Hiltona" koji je takođe u njihovom vlasništvu. Naravno, zainteresovani su i za koncesiju aerodroma u Beogradu - ističe izvor "Blica".

Letačka akademija


Kako saznaje "Blic, predstavnici "HNA grupe" su zainteresovani i za letačku akademiju u Vršcu.

- Mesečno im je potrebno 100 pilota, zamislite o kolikim ciframa se onda radi - kaže naš izvor iz vrha vlasti.

Među 300 najuspešnijih na svetu

"HNA grupa" se nalazi među 300 najuspešnijih kompanija na svetu, prema listi američkog magazina "Forbs".

Ima 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi. U okviru grupacije pored kompanije "Hainan erlajnz" koja će uspostaviti liniju Beograd - Peking još je 13 avio-kompanija.

Raspolaže i turističkim agencijama koje godišnje prevezu oko 90 miliona turista, a u sastavu grupe su i najveća ketering kompanija za avio-prevoz na svetu, kao i najveća kompanija za iznajmljivanje aviona. U oktobru 2016. godine HNA je kupila 25 odsto udela u američkoj hotelskoj grupi "Hilton" za 6,5 milijardi dolara, a ove godine je postala i vlasnik sedam procenata Dojče banke i očekuje se da do kraja udeo poraste na 10 procenata. Ovaj podatak govori o uticaju HNA budući da je poznato da Nemci teško dozvoljavaju upliv kineskom kapitalu u svoje kompanije.

Izvor:
Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
EU projekat „Mladi u turističkoj industriji“ za bolje zapošljavanje mladih
23. Oktobar 2020
Završna konferencija i otvaranje omladinskog centra projekta „Mladi u turističkoj...
Turizam
Stara planina jača od korone
23. Oktobar 2020
Od januara do juna ove godine opštinu Knjaževac, najviše Staru planinu,...
Turizam
Obnovljen likovni atelje u Bačkoj Topoli
23. Oktobar 2020
Sredstvima iz budžeta opštine Bačka topola od 4.3 miliona dinara obnovljen je letnji...
Turizam
U Dubaiju otvorena najveća fontana na svetu
23. Oktobar 2020
Posle Dubai fontane koja je godinama držala rekord kao najveća fontana na svetu, na...