Kako unaprediti turističku ponudu Beograda?

14. April 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grad Beograd ima sve bolju poziciju kao "city break" destinacija, a na listi kongresnih destinacija takođe je napredovao, pa je u narednom periodu važno raditi na promociji i unapređenju turističkih potencijala, rečeno je na Četvrtoj regionalnoj turističkoj konferenciji na temu "Unapređenje turističke ponude Beograda", koja je 14. aprila 2016. održana u Privrednoj komori Beograda.

Na konferenciji je rečeno da su u protekloj godini u oblasti turizma ostvareni izuzetni rezultati, a očekuje se da ove godine budu još bolji.

- Za celokupnu privredu je važno da se na osnovu znanja podižu kapaciteti, ponuda i konkurentnost - poručio je na otvaranju konferencije predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić.

Pomoćnik ministra za turističku inspekciju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Gordana Radosavljević navela je da u Beogradu posluje 86 hotela od ukupno 339 u Srbiji.

- To znači da se svaki četvrti hotel nalazi u Beogradu, kao i svaka treća smeštajna jedinica i svaki treći ležaj. U prestonici posluje i 280 licenciranih agencija, što je više od polovine ukupnog broja agencija u Srbiji - rekla je ona.

Učesnicima konferencije obratila se i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je istakla da TOB I TOS naročitu pažnju posvećuju promociji našeg glavnog grada, koji je sve bolja "city break" destinacija i u kom se održava sve veći broj manifestacija koje privlače turiste.

- Beograd se značajno podigao i na kongresnoj listi i to je naša šansa, ali je neophodno unapređenje kongresnih kapaciteta - rekla je Labović, dodavši da je u prethodnom periodu 32% od ukupnog broja turista u Srbiji posetilo Beograd, a 52% od inostranih turista.

Da je Beograd lider domaćeg turizma potvrdio je i prof. dr Slobodan Unković sa Singidunum Univerziteta, složivši se da nije moguće očekivati bolje rezultate u turizmu bez obnove "Sava centra" za kongresne potrebe i hotela "Jugoslavija", kao ni bez razvoja saobraćajnica i kompletiranja Koridora 10 i 11, te unapređenja železničkog i rečnog saobraćaja.

Tijana Maljković, sekretarka za privredu Grada Beograda, podsetila je da je u prestonici prošle godine organizovano 20% manifestacija više nego 2014. i dodala da je početkom 2016. godine grad zaradio oko 90 miliona evra od svih manifestacija i turista, a uložio 27 miliona dinara.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...