Kako kolima stići do Grčke?

04. Jun 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Srbi se uveliko spremaju da posle 15. juna, kada će Grčka početi da prima turiste iz 29 zemalja, krenu na more i letovanje. Međutim, ove godine će osim korone imati dodatni problem, a to je način na koji će stići do omiljenih letovališta.

Velika većina srpskih turista u Grčku putuje privatnim automobilima ili autobusima turističkih agencija. Međutim, 15. juna bi problem mogle da predstavljaju zatvorene granice pojedinih zemalja.

Naime, u ovom trenutku je iz Srbije do Grčke kolima moguće doći samo preko Bugarske, dok su druga dva pravca, omiljeni preko Severne Makedonije, i najređi preko Crne Gore i Albanije, trenutno "blokirani".

Zbog sve većeg broja zaraženih od korona virusa, Severna Makedonija je odložila otvaranje svojih granica i veliko je pitanje kada će povuići taj korak jer strepe da bi mogli da imaju još više importovanih slučajeva, pa makar uzrok tome bili samo turisti u tranzitu.

Na drugoj strani, srpski građani nisu u mogućnosti da dođu preko Albanije do Grčke, jer uopšte ne mogu da uđu u Crnu Goru. I skoro je izvesno da će ova zabrana biti na snazi i u naredne dve nedelje.

Dakle, Srbi bi mogli do Grčke avionom, pošto će aerodromi u Solunu i Atini biti potpuno otvoreni od 15. juna, ili što je izvesnije, pa i jeftinije, kolima preko Bugarske.

Put od Beograda do Soluna, ovim pravcem, dugačak je 671 kilometar, a prema poznatom sajtu "Via Mišlen", put bi bez stajanja i zadržavanja na granicama, trajao nešto više od sedam sati. Realno, znatno duže.

Svi koji su navikli da u Grčku idu preko Severne Makedonije, išli bi istim putem do Niša, ali bi onda skrenuli ka istoku, te preko Pirota i Dimitrovgrada stigli do Bugarske, a zatim nastavili preko Sofije i Blagoevgrada do granice sa Grčkom i dalje ka Solunu.

Ova varijanta bi najviše pogodovala onima koji idu na Tasos, nešto manje putnicima za Halkidiki, a najmanje ljudima koji planiraju da letuju na Lefkadi, Olimpijskoj regiji, ili da produže do Atine.

Naravno, ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati narednih dana, odnosno da li će eventualno pod pritiskom komšija Severna Makedonija ipak morati da otvori granice za mnogobrojne turiste koji planiraju da krenu put Grčke.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...