Kako izgleda turistička ponuda Kosmeta?

08. Jul 2016
Kako izgleda turistička ponuda Kosmeta?

Planina Mokra Gora, lepotica Balkana, veštačko jezero Gazivode na reci Ibru, u opštini Zubin Potok, Rajska banja u Banjskoj kod Zvečana koja je u izgradnji, kao i brojni manastiri i kulturno-istorijski spomenici na severu Kosova i Metohije samo su deo potencijala za razvoj turističke privrede u ovom kraju. O aktuelnim dešavanjima u ovoj delatnosti govori Srđan Vučinić, predsednik Turističke asocijacije Kosova i Metohije.

Da li i kako realizujete objadinjavanje turističke ponude severnog Kosova i Metohije, imajući u vidi izuzetne uslove za razvoj ove privredne grane?
 
- Turistička asocijacija Kosova i Metohije, kao prioritetan cilj ima objedinjavanje turističkog brenda Kosova i Metohije. Akcenat je svakako stavljen na četiri severne opštine gde se zajedno sa rukovodstvom ovih opština konstantno radi na promociji i unapređanju turističke privrede. O potencijalima je i do sada mnogo rečeno. Uz neizostavne kulturno istorijske spomenike Kosova i Metohije radimo i na unapređenju onih potencijala koji su do sada bili manje poznati, a to su banjski turizam (Rajska banja, opština Zvečan) i promocija planinskog turizma kroz razvoj outdoor sportova na Mokroj Gori. Opština Zubin Potok je turizam prepoznala kao vodeću privrednu granu što je potvrdila i izradom Strategije privrednog razvoja i izradom Strategije za razvoj turizma 2016-2020. koja je usvojena na poslednjoj Skupštini.
 
Kakvih je turističkih akcija bilo na planini Mokra gora ovog proleća i leta?
 
- U okviru mnogobrojnih aktivnosti izdvojiću trku "Skyrunning Serbia" koja je održana na novoizgrađenom stepeništu uz brdo Gradina u Zubinom Potoku gde je učešće uzelo preko pedeset takmičara. Redovno se penje Via ferata, gde se svakog vikenda pojavljuje po dvadesetak rekreativaca kako sa lokala tako i iz centralne Srbije. Aktivni su planinari, a izdvojiću i aktivnost mountan bike kluba "Točak" iz Kosovske Mitrovice, kao i paraglajding kluba "Sokolica" kojima je Mokra Gora omiljena destinacija. Očekuje se sve veća posećenost na jezeru Gazivode jer je upravo krenula kupališna sezona, kao i aktivnosti vezane za sportove na vodi.

Sa izgradnjom Rajske banje u Banjskoj kod Zvečana koju finansira Kancelarija za KiM ulazite i u etapu razvoja banjskog turizma?
 
- Pored Mokre Gore i jezera Gazivode, glavnu okosnicu turizma u budućnosti će svakako imati Rajska banja, do sada poznata kao Banjska, koja se uz podršku vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju intenzivno gradi. Banjski turizam zaista ima perspektivu, očekujem da se u bliskoj budućnosti aktivira i banja Vuča u opštini Leposavić kao i niz sličnih manje ispitanih mineralnih izvora na severu Kosova i Metohije.
 
Da li postojeći smeštajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe posetioca?
 
- Izuzetna i sve veća ponuda smeštajnih kapaciteta kao i domaća kuhinja prepoznatljiva po svojoj kvalitetnoj ponudi svakako doprinose upotpunjavanju turističke ponude Kosova i Metohije. Trenutno nedostaju baš na najatraktivnijim lokacijama. No izgradnjom Rajske banje i planinarskog doma sa znatnim kapacitetom na Mokroj Gori ovaj problem će biti vrlo brzo rešen. Potom očekujem sve veće angažovanje privatnog sektora koji će svojim investicijama još više doprineti ubrzanom i kvalitetnom razvoju turizma.

Šta je najatraktivnije u turističkoj ponudi severnog Kosova i Metohije?
 
- Nekoliko je bitnih stvari koje najviše privlače potencijalne turiste na severu KiM. Pored svega što sam nabrojao mislim da su i manifestacije izuzetno bitne. Sve ono što se dešava, recimo sada u okviru Vidovdanskih svečanosti, zatim mnogobrojna kulturna dešavanja gde se izdvajaju opštine Kosovska Mitrovica i Leposavić doprineće da se formira jedinstven turistčki brend na ovom području.
 
Od kakvog je značaja pomoć Kancelarije za KiM za sve poduhvate koji se planiraju i za koje i realno postoje mogućnosti?
 
- Kancelarija za KiM pruža zaista presudnu podršku razvoju turističke privrede i privrede uopšte. Ova podrška se ogleda kako u konkretnim projektima tako i u okviru saradnje sa Turističkom asocijacijom KiM u promociji turističkih potencijala.
 
Da li se kod srpskog domaćina na severu KiM razvija ideja o seoskom turizmu ako se imaju u vidu odgovarajući smeštajni kapaciteti (vikendice, pomoćne i adaptirane stare kuće...) i domaća tradicionalna, zdrava hrana, visokog kvaliteta?
 
- Ideja o seoskom turizmu prilično stidljivo ulazi u celu priču o razvoju turističke privrede. Mislim da je prosečan domaćin malo obavešten o mogućnosti koje im ova privredna grana pruža. Važno je da se  njihovi kapaciteti u proizvodnji zdrave hrane sve više unapređuju. I u ovom slučaju ću da pohvalim rad Kancelarije za KiM koja kroz konkretne projekte pomaže povećanje poljoprivredne proizvodnje, kao i nekoliko NVO sa Kosova i Metohije koji su sve prisutniji na ovom području.

Da li su u opticaju i neki novi projekti vezani za jezero Gazivode (kampovanja, ribarenja, sportski ribolov, jedrenje, veslanje... i da li se povećava interesovanje turista za te vidove rekreacije i odmora?
 
- Gazivodsko jezero je zaista neiscrpan turistički resurs. Trenutno nedostaju smeštajni kapaciteti. Ne može se o turizmu govoriti samo kroz vikend ture i kampovanje, očekujem ubrzano izgrađivanje smeštajnih kapaciteta koji će zaista doprineti da se ovi kapaciteti što više iskoriste. Opština Zubin Potok već ima konkretne projekte za izgradnju smeštajnih kapaciteta no o tome ćemo govoriti kad tokom godine počnemo sa izgradnjom istih.
 
Zubin Potok je po svim resursima, verovatno, najatraktivnija destinacija, pa nam recite kako se odvijaju hodočašća i obilazak manastira "Crna reka", "Duboki potok", "Devine vode"...?
 
- Manastir Crna reka važi za jedno od najvećih svetinja u pravoslavlju. Redovno je posećuju mnogobrojni vernici sa svih strana. Najveća je posećenost za Petrovdanski sabor koji se organizuje svake godine 12. jula. kao i u manastiru Duboki Potok. No, Stari Kolašin ima još mnogo crkava i sličnih svetilišta o kojima se malo zna, a koji svojom lepotom, istorijskom trajanju i arhitekturom zaslužuju pažnju.
 
Nedavno je izgrađen prilaz Gradini na brdu, od motela Mimoza, do vrha, usred Zubinog Potoka?
 
- Projekat Gradina je zaista impresivna turistička i sportska grđevina. Njegove mogućnosti su značajne. Pored svega toga sa vrha ovog brda pruža se i izuzetan pogled na sve lepši Zubin Potok, koji čini nesvakidašnji panoramski doživljaj. Na vrhu Gradina izgrađeno je i uređeno izletište sa svim pratećim sadržajima, a ubrzo će se aktivirati i prodavnica suvenira.
S.Đukić

Izvor: Jedinstvo

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
I posle 2.000 godina rimski Panteon, najstarija zgrada na svetu, i dalje u funkciji turizma
22. Januar 2021
Kada posetioci uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu da dožive...
Turizam
UNWTO: Generalni sekretar  UNWTO Zurab Pololikashvili ostaje na čelu Svetske turističke organizacije još četiri godine
22. Januar 2021
Na svojoj 113. sednici, koja je održana kao hibridni događaj u Madridu, članovi...
Turizam
Nemačka vlada ne očekuje normalizaciju turističkog tržišta pre leta
22. Januar 2021
Nemačka vlada ne računa na normalizaciju turističkog tržišta pre leta, rekao je u...
Turizam
U Albaniju i Srbiju samo uz ličnu kartu
22. Januar 2021
Albansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da od srede 20. januara građani...