Kako do održivog arhitektonskog turizma?

25. Avgust 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Održivi arhitektonski turizam uključuje zdravu ravnotežu između potreba stanovnika i turista, gde je gradska arhitektura više od lepih zgrada i umesto toga deo zdravog urbanog ekosistema.
Svet putovanja je višedimenzionalan. Postoje svakodnevna putovanja na posao ili u školu, kada putujete na određeno mesto tokom sedmice, obično unutar granica grada. Postoje i duža putovanja, putovanja koja obično uključuju ulazak u avion da bi se posetilo neko mesto dalje od mesta gde putnik obično boravi. Ta se putovanja često obavljaju u poslovne svrhe, ali za one koji imaju sredstva da to priušte, ta se putovanja odvijaju radi učenja i razonode – gde se putnik može definisati kao „turista“.
 
Naizgled, turizam je u svom najosnovnijem obliku jednostavan proces. Putnik poseti zemlju, obavi razgledanje, napravi nekoliko fotografija i ode. Za turistička središta poput Bangkoka ili Pariza, taj se putnik preko noći može pomnožiti s više od 19 miliona sličnih putnika, što doprinosi onome što je ključni deo ekonomije zemlje. Iako postoje razni razlozi koji nekoga privlače da poseti određeno mesto, postoji postojani faktor koji privlači turiste iz prošlosti i sadašnjosti: arhitektura mesta.
  dubai-2057583_1920.jpg
 
Dubai, izvor: Pixabay
 Elegantna, ultramoderna arhitektura Dubaija svake godine privlači veliki broj turista, uz primer projekata poput SJ Burj Khalifa. S druge strane, mesta poput Venecije u Italiji i Stone Towna na Zanzibaru i dalje su popularna turistička mesta dok ljudi hrle gledajući primere istorijski značajnih arhitektonskih dela. Gradovi poput ovih ubiru ekonomske koristi od arhitektonskog turizma, ali mogu patiti i od negativnih nuspojava turizma.
 
Venecija ima dugo dokumentovane probleme s turizmom. Romanska arhitektura, venecijanska gotika i renesansna arhitektura samo su delić arhitektonskih stilova koji privlače turiste u ovaj italijanski grad. Međutim, trenutna populacija nastavlja da opada za 1.000 stanovnika godišnje, a nedostatak povoljnog stanovanja pogoršava ovaj masovni egzodus stanovnika Venecije. S velikim brojem nekretnina koje se iznajmljuju turistima i pretvaranjem lokalnih trgovina u suvenirnice – Venecija se može smatrati primerom kako turizam može na mnogo načina negativno uticati na grad. Grad može biti “zaglavljen” u pokušaju da se izobliči u skladu sa turističkim zahtevima, ostavljajući ga bez živahnosti koja ga je učinila tako zadivljujućom destinacijom koju treba posetiti – jer je turist prioritet nad stanovnikom.
 
Održivi arhitektonski turizam, daleko od toga da je samo prisustvo atraktivnih, istorijskih zgrada. On uključuje zdravu ravnotežu između potreba stanovnika i turista, gde je gradska arhitektura više od lepih zgrada i umesto toga deo zdravog urbanog ekosistema.
 
Sličan je problem i sa Stone Townom na Zanzibaru. Sa živahnom mešavinom omanske, indijske, afričke i moderne evropske građevinske tradicije, Stone Town je deo grada s jedinstvenom arhitektonskom baštinom. Međutim, veliki delovi grada su privatizovani – a arhitektura Stone Towna namerno je ostavljena da udovolji turističkoj slici daleke, daleke prošlosti. Infrastrukturni problemi obiluju na nekim mestima – stanovnicima su odmah vidljivi, ali turisti na to gledaju kao na deo “identiteta” mesta. Na mesta kao što je Stone Town treba gledati kao na dinamična urbana mesta, pozivajući se na njihovu prošlost, ali čvrsto ukorenjenu u sadašnjost, sadašnjost zbog koje turisti treba da arhitekturu grada “baštine” posmatraju kao više od pukog sklopa atraktivnih fasada, kao trodimenzionalne zgrade koje bi istovremeno trebalo da služe potrebama turista i zajednica domaćina.
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Medicinska tehnologija za brži ulaz u avion
25. Novembar 2022
Putnici na minhenskom aerodromu mogu da očekuju mnogo brži prolaz kroz kontrolu ručnog...
Turizam
Ambasador Turske najavio uvođenje nove direktne linije iz Beograda ka Izmiru
22. Novembar 2022
Ministar turizma i omladine Husein Memić sastao se u petak, 18. novembra sa ambasadorom Turske...
Turizam
Luthanza planira da zaposli 20.000 ljudi
22. Novembar 2022
Nemačka Lufthanza nakon gašenja radnih mesta tokom pandemije korona virusa, očekuje...
Turizam
Korak bliže akva parku, zelenim kućama i sportskim terenima na Vršačkim planinama
21. Novembar 2022
Na javnom uvidu nalazi se Plan detaljne regulacije za vinogradarski kompleks i pristupni put...