Kako da se osećate kao lokalac u stranoj zemlji?

16. Oktobar 2017
Kako da se osećate kao lokalac u stranoj zemlji?

Da biste boravak u nekoj stranoj zemlji učinili što interesantnijim, neophodno je da izađete iz udobnih cipela klasičnog turiste, skrenete sa utabanih turističkih staza i otkrijete manje poznata mesta, naročito kada su u pitanju najposećenije turističke destinacije. Evo kako ćete to postići:

1. Dozvolite sebi da se izgubite

Skrenite sa utabanih turističkih staza, zavirite u manje ulice, uđite u bilo koje prevozno sredstvo i prepustite se avanturi - jer nikada ne znate gde će vas odvesti i kakve će se sve lepote ukazati pred vašim očima.

2. Probajte lokalnu hranu kako biste se upoznali sa datom kulturom

Hrana je najbolji odraz neke destinacije i njene kulture. Brojne su i lokalne kompanije širom sveta koje turistima nude gastronomska iskustva, kao što je "Authenticook" u Indiji, koji povezuje putnike sa domaćinima na lokalu, koji im pripremaju autentična jela. Ili krenite na turu za degustaciju hrane, kao što je "Frying Pan Adventures" u Dubaiju.

3. Saznajte gde lokalci vole da izlaze

Zavirite u lokalne časopise ili obratite pažnju na znakove i postere postavljene na ulicama, kako biste se informisali o aktuelnim izložbama, klubovima, muzičkim festivalima i ostalim događajima. Ako ste sportski tip, pridružite se nekoj ekipi koja igra fudbal, basket, itd, jer to je najbolji način da sa lokalcima stupite u kontakt i izgradite prijateljski odnos.

4. Popularne gradove zamenite manje poznatim mestima

Umesto gradova izaberite manja mesta poput sela i predgrađa, kako biste pronašli skrivena blaga i doživeli jedinstveno kulturno iskustvo i užitak u prekrasnim pejzažima. Brojni su načini kako možete posetiti manja mesta. Na primer, na Tajlandu se možete pridružiti javnom preduzeću "Local Alike", koji turistima pruža mogućnost posete više od 70 sela širom ove zemlje.

5. Raspitajte se o neobičnim turama

Pojedine lokalne organizacije nude atraktivne ture, na koje je teško otići u sopstvenom aranžmanu. Za sve one koji žele da upoznaju Egipat mimo čuvenih piramida, jedna neprofitna organizacija zainteresovane posetioce vodi u tzv. "Grad smeća" u blizini Kaira. Njegovi stanovnici sakupljaju otpad i recikliraju oko 85 odsto smeća. Oni imaju jedan od najuspešnijih programa za reciklažu u svetu. Kako biste pronašli ovakve nesvakidašnje ture, pomoći će vam sajt Visit.org koji može da vas poveže sa stotinama neprofitnih organizacija koje nude lokalne posete širom sveta. A ako planirate put u Aziju, onda vam preporučujemo "Backstreet Academy" koji nudi jedinstvena iskustva u 11 različitih azijskih zemalja. 

6. Konsultujte se sa lokalcima

Ne budite stidljivi, nego pitajte lokalce da vam preporuče najbolji restoran, mesto za izlazak i sve što vas interesuje. Skratićete tako sebi vreme za potragu, a istovremeno ćete iskusiti nešto novo i autentično.

7. Informišite se iz različitih turističkih brošura

Većina gradova na svetu, od Jerusalima do Belfasta, Istanbula i Vašingtona, su multikulturalni i raznovrsni. Ali, ukoliko koristite samo jedan izvor informacija, verovatno ćete propustiti da upoznate celovito kulturno-istorijsko bogatstvo neke destinacije. Na primer, prilikom posete Severnoj Irskoj savetujemo vam da koristite i katoličke i protestantske vodiče, kako biste stekli celovitu sliku o kulturnim i političkim narativima ove destinacije. Na taj način shvatićete kompleksnost svake lokacije koju posetite.

Izvor: National Geographic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zajednička promocija turizma Srbije i Mađarske
21. Januar 2021
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, razgovarala je sa ambasadorom...
Turizam
Koloseum ponovo dobija pokretni pod i pozornicu
21. Januar 2021
Čuvenoj rimskoj građevini vratiće se stari sjaj, ali će turistima i dalje biti omogućeno da...
Turizam
Air Serbia i Booking.com uspostavili partnerstvo
21. Januar 2021
Čuvena platforma za rezervaciju smeštaja Booking.com i najam automobila Rentalcars.com...
Turizam
Emirejts i Etihad testiraju elektronsku propusnicu za Kovid-19
21. Januar 2021
Dve velike aviokompanije iz Zaliva Emirejts (Emirates) i Etihad će biti među prvim koje će...