Kako će izgledati putovanja avionom u budućnosti?

04. Avgust 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Uz pandemiju koronavirusa, avio-kompanije širom sveta razmišljaju o promeni poslovanja koja će pružiti putnicima osećaj sigurnosti i zaštite od bolesti. Zbog smanjenog broja putnika, troškovi se smanjuju na svim područjima osim na tom.

Neki aerodromi već razmatraju kako omogućiti putnicima sigurnije putovanje bez kontakata, pa tako u Dalasu već testiraju predaju prtljaga bez osoblja, korišćenje toaleta i pranja ruku bez ikakvih dodira.

- Bez obzira na to kako će novo normalno da izgleda, sve više će se oslanjati na samouslugu - kaže upravnik aerodroma Dallas-Forth Worth International Airport (DFW) Sean Donohue za Reuters.

Aerodrom u saradnji sa avio-kompanijom American Airlines, kojoj je tu i sedište, testira samouslužnu predaju prtljaga, kao i nove tehnologije u toaletima koje isključuju fizički dodir uređaja, od dozera sapuna, preko vodokotlića i držača za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima bi trebalo da dojave i zaposlenima kada ih treba nadopuniti.

- Najviše prigovora putnika prima se zbog korišćenja WC šolje - kaže Donohue.

Dallas isprobava tri tehnologije za predaju prtljaga. Ovaj aerodrom jedan je od najprometnijih na svetu, delom i zahvaljujući tome što ga je American Airlines odabrao za glavno prometno čvorište.

Prošle je godine DFW uveo biometrijski sastav u kojemu lice putnika služi kao karta za aerodrom za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u saradnji sa američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta Air Lines otvorio je prvi biometrijski terminal u Atlanti 2018., a neke evropske i azijske avio-kompanije takođe su počele koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica. To je izazvalo zabrinutost zbog povrede privatnosti.

Aerodrom Dallas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe pre nego što uđu u klima uređaje.

- Tehnologija je presudna jer može biti vrlo učinkovita - kaže Donohue, i dodaje da je važno i da putnici vide svojim očima šta se događa jer to uliva poverenje. DFW je u razvoje novih tehnologija uložio milione dolara.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....