Jugom kroz Beograd - turistička tura koja vraća u prošlost

21. Jun 2018
Ilustracija
Ilustracija

U Beogradu turisti mogu da se ukrcaju u "jugo" i posete nestalu zemlju iz prošlih vremena tim "odltajmerom" - simbolom nekadašnje Jugoslavije.

Glavni grad Srbije je raj za ljubitelje starih automobila, velikih kao što su "krajzler" i "ford", ali i jednistvenih dragulja "Made in Yugoslavia" koji i dalje u hiljadama lutaju balkanskim putevima.

Nekada su se u ogromnoj fabrici "Zastava" u Kragujevcu proizvodili mali "fića", "zastava 101" i "jugo" kojem je počast odao i Holivud, prikazavši ga u jednoj sceni iz sage "Umri muški" (Die Hard), u kojem glumac Brus Vilis igra policajca.

Poput njega, turisti mogu da se u Beogradu ukrcaju baš u takav automobil, podjenako rustičan i simboličan kao što je bila Titova Jugoslavija, koji je bio jeftin, pristupačan radnicima te komunističke države, i izvožen u to vreme u 74 zemlje, kao što su Indija, Egipat, ali i Sjedinjene Države.

Umesto jurnjave autoputevima, organizator "Yugotour" za 45 evra nudi tročasovno putovanje po Beogradu kojim otkriva "uspon i pad jedne nacije."

- To je nešto poput obilaska Berlina 'trabantom', simboličnim automobilom bivše komunističke Istočne Nemačke - kaže šefica "Yugotoura" Jovana Stojiljković, rođena 1992. godine, kada su počeli ratovi na Balkanu.

- Uživao sam u otkrivanju istorije Jugoslavije na taj način - rekao je 38-godišnji Danac Denis Bertelsen, koji je proveo produženi vikend u Beogradu.

Prošao je pored Hotela "Jugoslavija", otvorenog 1969. godine na obali Dunava, koji je bio najluksuzniji u glavnom gradu, gde su odsedali predsednici SAD Ričard Nikson i Džimi Karter, čak i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Ako bi se verovalo u urbanu legendu, zidovi hotela su bili izbušeni skrivenim rupama s mikrofonima. Hotel, koji je sada u velikoj meri prazan, 1999. godine je bio pogođen tokom napada NATO-a, čiji je cilj bio da prisili Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Jugoslavije, da povuče trupe s Kosova.

Poljski 25-godišnji student Dominik Vojćiehovski radi na projektu umetničkih fotografija "jugonostalgije" - osećanja prisutnog u svim zemljama proizašlim iz eksplozije Jugoslavije 1990-ih godina, mada mnogo manje u Hrvatskoj, sećanja na doba Jugoslavije kao retkog perioda mira i relativnog blagostanja.

- Zanima me komercijalizacija nostalgije nekadašnje države, nastojanje mladih da se sačuva sećnje na Jugoslaviju, dok u starijim generacijama mnogi čak žele i povratak na taj put - rekao je on.

Dodao je da je impresioniran s dve 30-spratne kule kraj auto-puta - "Zapadne kapije", primera "brutalističke arhitekture" 1950-70-ih godina, impozantne betonske konstrukcije, što je u Beogradu ipak retkost.

- Kada pogledate te objekte odozdo, možete videti ogromnu i moćnu prirodu Jugoslavije - kaže on.

- Na vrhu je bio izgrađen rotirajući panoramski restoran. Posetioci su teorijski mogli sesti i jesti i gledati grad svih 360 stepeni... ali, nikada se nije zaista okretao - napominju iz "Yugotour"-a.

Većina turista vrlo malo zna o tome šta je Jugoslavija, s 22 miliona stanovnika i sa svojim neprikosnovenim liderom, Josipom Brozom Titom, bila od 1945. do njegove smrti 1980. godine. Oni pre svega pamte ratove koji su obeležili kraj te federacije republika Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, uz cenu od 130.000 mrtvih.

Tura se završava u Muzeju Jugoslavije, u "Kući cveća" koja je Titov mauzolej.

Jovana Stojiljković nije upoznala tu Jugoslaviju.

- Čula sam priče mojih roditelja, njihovih prijatelja i moje porodice. Rekli su mi da su to bila dobra vremena - rekla je ona, zaključivši da je važno sačuvati i pokazati svetu ono što je imalo značaj za nas.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...