Jubilarni SILAFEST od 26. avgusta do 1. septembra

21. Avgust 2018
Jubilarni SILAFEST od 26. avgusta do 1. septembra

Deseti međunarodni festival turističkog i ekološkog filma SILAFEST 2018. održaće se od 26. avgusta do 1. septembra u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru.

Ova jedinstvena ekološko-turistička manifestacija na našim prostorima okupiće desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta, koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade.

Naime, od 180 pristiglih filmova, selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 72 najbolja ostvarenja. Program festivala i spisak selektovanih filmova možete naći OVDE.

Izuzetan značaj ovogodišnjem festivalu daće i engleski filmski stvaralac Colin Arthur, koji je ujedno i predsednik žirija 10. SILAFEST-a.

Arthur je sa svojom suprugom Sarom radio sa najvećim svetskim imenima – od Kjubrika, preko Dejvida Lina do Ridlija Skota. Tvorac je specijalnih efekata u filmovima: "Odiseja u svemiru", "Rajanova ćerka", "Osmi putnik", "Kazino rojal", "Sinbad moreplovac", "Bitka za Britaniju"... Osnivač je i vlasnik čuvene kompanije za filmske efekte “Dream factory”. Šest filmova na kojima je radio nominovano je za Oskara, ili je dobilo ovo vredno priznanje. Pored Artura Colina, žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavaju i druga izuzetna imena svetskog filma.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji je pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu - u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu, itd.

Direktni pokrovitelji SILAFEST-a su: Opština Veliko Gradište, Ministarsto trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Veliko Gradište, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, i drugi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...