Jošanička Banja se vraća na mapu zdravstvenog turizma - Rekonstruisano Novo kupatilo, uskoro gradnja bazena

22. Maj 2017
Jošanička Banja se vraća na mapu zdravstvenog turizma - Rekonstruisano Novo kupatilo, uskoro gradnja bazena

Zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 10 miliona dinara, uz dva miliona sredstava opštine i Turističke organizacije Raška, nedavno je završena rekonstrukcija Novog kupatila u Jošaničkoj Banji, koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro.

Ovome treba dodati i dragocenu podršku Ministarstva kulture i informisanja koje je opredeljujući tri miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu takođe podržalo radove na rekonstrukciji kupatila.

- Ovaj objekat sada raspolaže sa osam individualnih kada, u kojima posetilac može samostalno da određuje temperaturu vode, a tu je i đakuzi za četiri osobe i bazen sa ugrađenim mešačima vazduha - masažerima u kome se nalazi topla lekovita voda, prethodno rashlađena jednim krakom instalacija postavljenih kroz reku Jošanicu, ističe direktor Turističke organizacije Raška Radenko Cvetić. On dodaje da je cilj da ovaj mini velnes centar služi kako ljudima koji imaju određene zdravstvene probleme, tako i zdravim osobama kojima tople i lekovite vode Jošaničke Banje mogu pomoći da brzo povrate formu bilo od svakodnevnih poslova i stresova ili od napora na skijalištima obližnjeg Kopaonika.

- Kupatilom upravlja Turistička organizacija, a kupališne karte po veoma pristupačnim cenama gosti mogu svih 365 dana u godini nabaviti na recepciji kupatila ili preko vlasnika smeštajnih kapaciteta u Jošaničkoj Banji koji trenutno raspolažu sa 250 kreveta raznih kategorija u individualnim kućama i u tri nova mini-hotela. Uskoro će ovde biti obezbeđeno i celodnevno dežurstvo lekara fizijatrijske specijalizacije i pratećeg medicinskog osoblja, čime će se Jošanička Banja u potpunosti vratiti na mapu zdravstvenog turizma Srbije, navodi Radenko Cvetić.

Koncept velnes centra će biti zaokružen gradnom novog otvorenog bazena, koji će biti smešten između dva postojeća kupatila i koji će sistemom "tople veze" biti povezan sa Novim kupatilom, čime će se steći uslovi da se kupanje u njemu odvija tokom čitave godine, bez obzira na spoljnu temperaturu, a što će biti moguće i bez njegovog pokrivanja zbog toplote vode. Radovi na gradnji bazena kreću uskoro, a biće gotovi do kraja iduće godine. Novac za tu investiciju je već obezbeđen, opet zahvaljujući Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koje je obezbedilo 15 miliona dinara, dok su ostatak, u približno istom iznosu, obezbedili opština Raška i njena turistička organizacija. Sredstva će biti utrošena i za gradnju keja u dužini od 300 metra, uređenje parka u kome se nalazi kupatilo i u kome će biti i otvoreni bazen kao i uređenje šetališta na suprotnoj strani Jošaničke reke.

Sve u svemu, ako krenete put Kopaonika ili pak put Kosova i Crne Gore, valja svratiti do Jošaničke Banje, izdvojiti malo vremena i uživati u čarima netaknute prirode i blagotvornim svojstvima toplih termomineralnih voda Jošaničke Banje. Sigurno se nećete pokajati, a tome će bez sumnje doprineti i cene u lokalnim ugostiteljskim objektima, koje su višestruko niže od onih na Kopaoniku ili u Beogradu.

Ljajić: Pomoć i za Staro kupatilo

- Retko ćete naći u zemlji takve reference koje imaju ovde u Jošaničkoj Banji termalni izvori. Mi to moramo da iskoristimo. Ovo je korak u tom pravcu, i nadam se da će vrlo brzo biti rekonstruisano i Staro kupatilo. Spremni smo da dodatno pomognemo lokalnoj samoupravi da to uredimo, i na ovom prostoru napravimo jedan mini kompleks za zdravstveni, velnes i spa i rekreativni turizam. Nadam se da će Banja biti novi centar zdravstvenog i rekreativnog turizma, rekao je prilikom otvaranja rekonstruisanog kupatila ministar turizma Rasim LJajić i dodao da potencijal za razvoj turizma postoji, jer se na svega 24 kilometra od Jošaničke Banje nalazi Kopaonik, koji godišnje poseti 120.000 ljudi, te da je "greh" da se deo tih ljudi ne dovede u Jošaničku Banju.
   
Nova istraživanja

Po rečima Radenka Cvetića, uskoro će se sprovesti nova obimnija istraživanja balneoloških i drugih svojstava banjskih voda, sa grupe toplih izvora koja se nalazi na levoj terasi Jošanice, u samom centru parka naselja izdašnosti do sedam litara u sekundi, jer se pretpostavlja da će savremenija oprema utvrditi i neka nova svojstva toplih mineralnih voda Jošaničke Banje.

Izvor: Danas

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora uvodi bedž za vakcinisane turističke i ugostiteljske radnike?
09. April 2021
Bedževi su predlog koji bi trebalo da doprinese stvaranju sigurnog okruženja za goste i...
Turizam
52 Vikenda u Novom Sadu: Ponešto o palatama i kućama u Sremskim Karlovcima
08. April 2021
U širem prostoru oko Trga Branka Radičevića stoje materijalizovani dokazi razvoja...
Turizam
Vladi upućeni protokoli za organizaciju događaja
08. April 2021
Bez prvog plesa i igre uopšte, bez grljenja, ljubljenja i čestitanja, a između muzike i...
Turizam
Strategija za razvoj turizma na Fruškoj gori
08. April 2021
Fond Evropski poslovi inicirao je sastanak sa predstavnicima pokrajinskih sekretarijata za...