Još 157 miliona dinara za projekte u turizmu

19. Avgust 2021
Beograd sa Gardoša, autor: Lj.Rebronja
Beograd sa Gardoša, autor: Lj.Rebronja
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uspelo je da obezbedi dodatna sredstva od 157 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu, izjavila je za Tanjug resorna ministarka Tatjana Matić.
 
- U budžetu za ovu godinu imali smo opredeljenih 600 miliona dinara za tu svrhu, ali smo sada uspeli da ukupnu sumu za infrastruktiru povećamo za dodatnih 157 miliona. Dakle, uprkos krizi nastavićemo da radimo na razvoju turističkih kapaciteta širom Srbije - kaže ministarka Matić.
 
Ona je dodala da se država za ovo ulaganje opredelila zato što je razvoj turističke infrastrukture veoma važan za razvoj turizma u Srbiji.
 
Prema njenim rečima, ovaj novac će otići lokalnim samoupravama, uglavnom na infrastrukturne projekte koji one budu predložile.
 
- To će biti ili izgradnja određenih turističkih objekata ili turističke signalizacije, ali reč je o turističkoj infrastrukturi na lokalu, koja će znatno unaprediti turističku ponudu u tim mestima – objasnila je Matić za Tanjug.
 
Devizni priliv od turizma povećan za 29,3 odsto
Prema njenim rečima, iako ove godine nećemo dostići rekordnu 2019, ohrabruje podatak da već imamo povećan devizni priliv od turizma za 29,3 odsto. Ona ocenjuje da je taj rast značajan i da, ako se sadašnji trend nastavi a epidemiološka situacija bude povoljna, možemo očekivati da ćemo 2021. od turizma prihodovati između 800 i 900 miliona evra.
 
- Ovaj rast se može smatrati uspešnim, pogotovu kada se uzme u obzir da smo prva tri meseca ove godine bili u izuzetno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, imali smo veoma veliki broj zaraženih i tek je počinjala vakcinacija - ističe za Tanjug ministarka Matić i dodaje da je i ova godina, godina domaćeg turizma tako da među turistima preovlađuju naši ljudi, čiji broj je porastao za oko 50 odsto.
 
- Očekivano, problem je pad dolazaka stranih turista ali verujemo da ćemo krajem godine i kada je reč o dolasku stranaca imati nešto bolju situaciju. Da će tako biti nagoveštava povećan broj turista iz nekih zemalja nakon međusobnog priznavanja sertifikata sa njima - objašnjava Matić i kaže da je proteklih meseci najviše stranih turista dolazilo iz Rusije, povećan je broj dolazaka iz Brazila i Južne Koreje, kao i Luksemburga, što znači da turisti sada dolaze sa nekih sasvim novih destinacija. Međutim, dosta se očekuje od povratka naših tradicionalnih posetilaca iz inostranstva, pre svega iz regiona, ali i gostiju iz Turske.
 
Izvor: Tanjug / Blic
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...