Jedna od najpoznatijih železničkih usluga na svetu spremna je za novu sezonu

26. Januar 2024
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Istočni Ekspres, jedna od najboljih svetskih železničkih ruta koja nudi nezaboravno putovanje od centra ka istoku Turske, počela je da dočekuje svoje putnike. Kao ruta koju svaki tragač za avanturom koji poseti Tursku treba da iskusi, Istočni Ekspres je nedavno završio svoju prvu uslugu u periodu 2023-2024. U dužini od oko 1.310 kilometara, putovanje vozom počinje u glavnom gradu Turske, Ankari, nastavlja se do Kirikalea, Kajserija, Sivasa, Erzindžana i Erzuruma, a završava se u Karsu. Putovanje traje oko 26 sati i omogućava putnicima da posmatraju raznoliku geografiju Turske duž rute i vide kako se istočne provincije pretvaraju u izvanredne zimske destinacije tokom sezone.

Jedinstvena avantura

Dva odvojena voza saobraćaju na relaciji Ankara-Kars, Istočni Ekspres i turistički Istočni Ekspres. Istočni Ekspres je nedavno postao toliko popularan da je turistička verzija dodata na rutu 2019. kako bi se zadovoljila potražnja. Istočni Ekspres ima vagone Pulman i Kušet i ima oko 50 stanica, dok turistički Istočni Ekspres uključuje vagone za spavanje i trpezariju i ima 29 stanica. Dok Istočni Ekspres ima ograničeno vreme pauze, turistički Istočni Ekspres ima pauze od dva do tri sata kako bi putnici mogli da vide što više duž same rute.

Nova sezonska usluga turističkog Istočnog Ekspresa pravi pauze za razgledanje na stanicama Erzindžan i Erzurum u pravcu Ankara-Kars i na stanicama Ilič, Divrigi i Sivas u pravcu Kars-Ankara, koja je povratna ruta. Turistički Istočni Ekspres ima osam kreveta za spavanje i jedan vagon za trpezariju, koji su prilično udobni. Svaki spavaći vagon ima deset soba sa dva ležaja. Iako putnici mogu da uživaju u doručku i večeri u vagonu sa restoranom, rastući trend je da večeraju u udobnosti svog kupea, gde putnici mogu da pripreme i ukrase sto po svom ukusu delicijama koje donesu ili naruče na stajalištima.

Poslednja stanica je Kars, magični zimski grad Turske

Rastuća popularnost turističkog Istočnog Ekspresa učinila ga je najjedinstvenijom zimskom destinacijom za putnike. Lepota Karsa, poslednja stanica na putovanju i drugi živopisni anadolijski gradovi duž rute su značajni faktori ove slave. U severoistočnoj Turskoj, Kars je jedno od najstarijih naselja u Anadoliji, koje je između mnogih drugih, ugostilo Urarce, Persijance, istočne Rimljane, Seldžuke, Osmanlije i Ruse. Lokacija grada na raskrsnici brojnih bitnih trgovačkih puteva, uključujući i Put svile, rezultirala je razvojem višeslojne, arhitektonski i kulturno bogate destinacije. Hoteli u centru Karsa dočekuju goste u veličanstvenim zgradama u baltičkom stilu, a gradski restorani, poznati po kavkaskim emisijama i prijatnoj atmosferi u hladnim zimskim večerima, takođe čine grad posebnim. Bogata kuhinja Karsa, poznata po svojim prepoznatljivim ukusima - naročito po regionalnim sirevima i sezonskim jelima od guske - samo su neki od mnogih zadovoljstava koje grad nudi posetiocima.

Šetnja centrom grada otkriva nekoliko sjajnih zgrada od bazaltnog kamena. Ove istaknute građevine uključuju: džamiju Fetije, džamiju Kumbet, zamak Kars i strukture koje okružuju potok Kars. Arheološko nalazište Ani pod zaštitom UNESCO-a je nesumnjivo jedna od najneobičnijih stanica u ovoj oblasti. Od zidina koje okružuju drevni grad do raznovrsne zbirke katedrala, džamija, karavan-saraja i mostova koji su ostali netaknuti do današnjih dana, Ani nudi upečatljivu sliku, sa strukturama koje donose verske, administrativne, vojne i civilne arhitektonske primere perioda do danas. Takođe poznat kao skijaška destinacija, Kars je dom skijaškog centra Sarikamiš, kojem pripada treća staza za skijanje po visini na svetu i kristalni sneg u prahu. Još jedno divno iskustvo u Karsu je proslavljanje vekovne tradicije vožnjom saonica koje vuku konji po jezeru Čildir, koje se krajem novembra skroz zaledi.

Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Holanđani ne smanjuju broj letova za Beograd
28. Februar 2024
Holandska nacionalna avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines neće smanjivati broj nedeljnih...
Turizam
Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?
26. Februar 2024
Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid,...
Turizam
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. Februar 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Turizam
Projekat
22. Februar 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...