Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo kreće krajem 2019.

21. Septembar 2018
Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo kreće krajem 2019.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je 21. septembra okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije Tasyap o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsednikom kompanije Tasyap, Emrulahom Turanlijem, izjavila da je ovo korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.

- Potpisali smo okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra - rekla je Mihajlović.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procenjena vrednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 km, navela je potpredsednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest meseci.

Sledeći ugovor čije se potpisivanje očekuje odnosi se na dve rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Srbije, rekla je Mihajlović.

Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrednost procenjena na 830 miliona evra, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procenjenje vrednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara.

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da je bez ikakve sumnje ovo važan dan i događaj za odnose Srbije i Turske, ali i važan događaj sa stanovnišva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

- Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazmom puni smisao, jer niko nije verovao u ideju izgradnje autoputa kada je prvi put lansirana - kazao je Ljajić.

Ministarka Mihajlović se, pre potpisivanja sporazuma, sastala sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom.

Potpisivanju okvirnog sporazuma je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik predsednika Opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije Tasyap.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...