Izgrađen Vizitor centar na tvrđavi Fetislam na Dunavu

11. Jun 2019
Ilustracija
Ilustracija

Povodom završetka projekta "Nasleđa na granici Dunava" u srednjovekovnoj tvrđavi Fetislam kod Kladova članovi međunarodnog projektnog tima obišli su novosagrađeni Vizitor centar sa tri lamele površine 1.200 m2.

Projekat "Nasleđa na granici Dunava" iz IPA fondova sufinansirala je Evropska unija u okviru prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Ukupan budžet projekta je 2,3 mil EUR, donacija EU za njegovu realizaciju u opštini Kladovo iznosi 1.039.000 EUR, uz učešće lokalne samouprave od 15%.

Lider na projektu je opština Kladovo, dok su partneri Episkopija iz Turn Severina, opština Brošteni i Asocijacije iz Lupše.

- Izgradnja Vizitor centra jedan je od segmenata projekta čiji je glavni cilj povećanje atraktivnosti kulturnog i slobodnog turizma u graničnom području Borskog i okruga Mehedinci - naglasila je Nevenka Boldorac, šef kabineta predsednika opštine Kladovo, navodi se na zvaničnom sajtu ove opštine.

Očekivanja su da se izgradnjom viztorskog centra na ulazu u srednjovekovnu tvrđavu Fetislam upotpune turistički sadržaji koji mogu doprineti afirmaciji turističke mreže u prekograničnim zonama dve susedne zemlje, smatra Mihai Kokrkodel istraživački menadžer iz Turnu Severina. Na završetku projekta čija je realizacija počela 8. juna 2017. i trajala je do 7. juna 2019. u Kladovu je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti uz konstataciju da je to najvredniji ugovor koji je opština Kladovo sprovela u okviru programa prekogranične saradnje.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...