IV Festival LilaLo: tematski muzičko – scenski festival SVETLO LILE, od 9. do 2. jula 2021, u Loznici

07. Jul 2021
IV Festival LILALO - Program
IV Festival LILALO - Program
LilaLo je muzičko-scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom
običaju lilanje, koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje. On je nastao u želji da se zbliži tradicionalno i
moderno, da se tradicija prikaže na savremen način i sačuva za generacije koje dolaze. Zato je LilaLo više od festivala.
 
Tema ovogodišnjeg festivala je SVETLO LILE, svetlo koje nam osvetljava budućnost i budi optimizam. Savremen pristup tradiciji može biti način za stvaranje novog identiteta lokalne zajednice ali i atraktivna turistička ponuda.
Ali, šta je to lilanje? Kod Srba postoji običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12. jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze na štapu od leske. Ovaj vekovni narodni običaj u lozničkom kraju živi i danas. Lile se pale uz velike obredne vatre i to obično na mestima gde se narod okuplja - na trgovima, raskršćima i u tom kolektivnom činu najviše učestvuju deca i mladi. Lile imaju i hedonističko-zabavnu funkciju, jer se tom prilikom učesnici vesele uz narodnu pesmu i igru.
 
Sam događaj paljenja lila je scenski spektakl, vizuelna impresija igre sa plamenom.
Vuk Stefanović Karadžić je u svom „Srpskom rječniku“(1818. godine) zapisao o lilama: „Lila (brezova ili trešnova) je ono što se oguli s brezove ili s trešnjove kore kao artija. Lila ima u sebi smole i može goreti kao luč“.
 
Običaj lilanja je upisan u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
LilaLo festival organizuje Turistička organizacija grada Loznice, uz podršku Grada Loznice a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade, Crkvenom opštinom lozničkom, brojnim udruženjima građana i pojedincima.
 
U osmišljavanju i realizaciji festivala angažovani su mladi iz Loznice, umetnici i entuzijasti koji zajedno sa organizatorima čine deo LilaLo tima.
 
Četvrti po redu festival LilaLo održaće se od 9. do 12. jula 2021. godine na tri lokacije: u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači. Podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Tokom festivalskih dana publika će moći da uživa u vrhunskim koncertima, performansima, uličnim predstavama, izložbama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, interaktivnim radionicama, da zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju. Ulaz za sve programe je slobodan, a tokom festivalskih dana biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica – Tršić.
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...