Istraživanje: šta su strani turisti rekli o Beogradu?

09. Januar 2017
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Turisti u Beograd najčešće dolaze radi odmora i razonode, da bi posetili prijatelje ili rođake ili zbog takozvanog medicinskog turzima, pokazalo je istraživanje zadovoljstva gostiju glavim gradom Srbije kao turisticke destinacije.

Turistima se najviše dopada gostoljubivost lokalnog stanovništva, zatim gastronomska ponuda, a visoko vrednuju i sigurnost i bezbednost… Takođe, kako su naveli u anketi, ne manjka ni izbor i mogućnost šopinga, noćni život, prihvatljive su im i cene…

Anketa koja je sprovedena od jula do oktobra prošle godine, a u okviru koje su turisti imali priliku da ocene svoje zadovoljstvo uslugom hotela smeštaja, pokazala je da glavni razlog dolaska turista (66,05 odsto) odmor i razonoda, oko šest odsto dolazi zbog sajmova i kongresa, osam odsto odgovorilo je da u Beograd dolazi iz poslovnih razloga, oko 5,47 odsto zbog sporta i edukacije, a 14,44 odsto da poseti rodbinu, prijatelje, i zbog medicinskog turizma… 

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov, koje je u saradnji sa Centrom za istraživanje hotelijerstva i turizma sprovelo istraživanje, rekao je da je ono pokazalo da je popunjenost soba u beogradskim hotelima od januara do oktobra ove godine iznosila preko 57 odsto, što je za skoro četiri odsto više nego u 2015. Popunjenost kreveta beogradskih hotela u tom periodu bila je 40,8 odsto, dok je u istom periodu lane bila 38,2 odsto, ističe on. Prosečna ocena zadovoljstva smeštaja je 4,19 odsto. Prosečno zadovoljstvo destinacijom je pokazano ocenom 4,04, rekao je Genov.

Skoro 70 odsto ispitanika navelo je da su u Beograd došli prvi put, a u hotelima je boravilo 52,11 odsto njih, u privatnom smeštaju 42,30 odsto (prijatelji, rodbina, AirBnB) dok je u hostelu boravilo oko šest odsto gostiju. Što se tiče kategorije hotela, skoro 60 odsto je odabralo hotel sa četiri zvezdice, 12,07 odsto sa pet zvezdica, a hotel sa tri zvezdice 25,8 odsto turista.

Kada je reč o načinu rezervacije smeštaja, preko buking sajtova rezervisalo je oko 45 odsto ispitanika, direktno (hostel, privatni smeštaj, kod rođaka...) 29,9 odsto, hotel je zvalo direktno 15,3 odsto, a preko turističkih agencija smeštaj je rezervisalo 9,5 odsto turista.

Više od 85 odsto njih koji su posetili Beograd iz različitih zemlja (EU, van EU, Srbije, zemalja Balkana) navelo je da bi preporučilo Beograd kao turisicku destinaciju.   

Skoro 60 osto ispitanika su zaposleni, 15 odsto penzioneri, 14 odsto studenti, đaci…

Pomoćnica ministra trgovine i turizma Renata Pindžo rekla je Tanjugu da je 2016. godina bila odlična i rekordna godina za turizam Srbije bez obzira što još nema potpunih podataka za svih 12 meseci.

- Verujemo da će konačni podaci za celu godinu pokazati da smo premašili cifru od milijardu evra deviznog priliva - rekla je ona.

Srbiju, kako kaže, u velikom broju posećuju turisti iz Turske, Grčke, Rusije, Bugarske, Rumunije, ali i zemalja Zapadne Evrope… Što se tiče novogodišnjih praznika, Pindžo ističe da treba sačekati zvanične podatke i da praznici prođu, ali da je primetno da su kako Beograd, tako i drugi turistički zimski centri puni stranaca.

Iduće godine fokus će biti na promociji Srbije kao turističke destinacije, a posebno će se računati na to da se iskoriste sve pogodnosti vizne liberalizacije sa Kinom i uvođenje nove avio linije.

- To su veliki izazovi, mi se pripremamo i za Sajam turizma i imamo potvrdu da će prvi put nastupiti predstavnici Ruske federacije i Kine - rekla je Pindžo i dodala da je važno da Srbija bude „vidljiva“ na tim tržistima. Cilj je, kako je istakla, da se Srbija pozicionira kao perspektivna turistička  destinacija.

Portparol Turističke organizacije Srbije Sandra Vlatković ističe takođe da je u Srbiji tokom prazničnih dana boravio veći broj gostiju u odnosu na novogodišnje praznike prošle godine.

Tradicionalno, kao i prethodnih godina u decembru i januaru u Srbiji najviše borave turisti iz zemalja regiona i bivše Jugoslavije. Vlatković ističe da je pored redovnih gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona, pre svega Bugarske i Rumunije, u prvih 11 meseci prošle godine zabeležen i rast broja turista iz Turske i Grčke koji su posetili Srbiju. U tom periodu broj turista iz Grčke porastao je za 50 odsto, i oni su ostvarili više od 100.000 noćenja.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...