Istraživanje: Kupovne navike kineskih turista

14. Oktobar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Sudeći po istraživanju kompanije "Fung Business Intelligence Centre" (FBIC), Kinezi koji putuju u inostranstvo zbog posla i zabave, do 2020. godine trošiće više od 422 milijarde američkih dolara godišnje, i to samo u maloprodajnim radnjama. Kinezi će sve manje u šoping u inostranstvo odlaziti u grupnim turama, a sve više individualno. Ovi nezavisni putnici će tako zaobići prodavce koji su se do sada oslanjali na ugovorene grupne ture, koje su dovodile kupce u njihove prodavnice - predviđa ovo istraživanje.

FBIC je u periodu između maja 2014. i maja 2015. godine anketirao više od 1.000 kineskih putnika o njihovim kupovnim navikama u inostranstvu. Istraživanje se osvrnulo na to gde ispitanici najviše troše tokom putovanja u inostranstvo, šta sve kupuju i koliki su im mesečni prihodi.

Kineski turisti će sve više tokom svojih putovanja u inostranstvo tražiti lokalne, autentične proizvode. Sve više novca trošice na šoping, kako bi po povratku sa puta kući poneli što više suvenira sa "pričom".

Naime, kod kineskih turista koji sebi mogu da priušte putovanje u inostranstvo i dalje vlada "šoping groznica" za brendovima, i ovakvi trendovi putovanja biće u porastu narednih pet godina.

Istraživanje predvida da će kineski putnici do 2020. godine trošiti 84% više u maloprodajnim radnjama nego ove godine. Oni najradije troše novac u radnjama u Evropi, SAD, Japanu i Južnoj Koreji.

Kineski turisti koji putuju u inostranstvo su bogati - najveći procenat ispitanika zarađuje mesečno između 3.200 i 4.000 dolara.

Istraživanje je pokazalo da je oko 20% kineskih putnika potrošilo izmedu 407 i 815 dolara na svom poslednjem putovanju u inostranstvo. Popularne destinacije bogatijih Kineza su Hong Kong, Japan i Tajland.

Kineski turisti su, takode, većinom mladi ljudi. Oni na putovanjima uglavnom kupuju odeću i kozmetičke proizvode.

Evidentan je i pad prihoda od paket-aranžmana za kineske turiste između 2013. i 2014. godine, dok se prihodi od smeštaja, transporta i poslovnih putovanja Kineza i dalje uvećavaju.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...