Istorijski rezultati Srbije kao kongresne destinacije

07. Maj 2018

Prema najnovijim objavljenim podacima Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association), Srbija je zabeležila svoj najbolji rezultat u istoriji na godišnjoj listi destinacija u svetu!

U 2017. godini Srbija je zauzela 42. mesto u svetu, odnosno 22. u Evropi, sa ukupno 71 skupom međunarodnih udruženja. Ovo je izuzetan uspeh ukoliko se ima u vidu da su u regionu ispred naše zemlje samo Hrvatska, Grčka, Mađarska i Austrija kao svetska velesila u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju TOS.

Beograd je rangiran na 46. mestu u svetu, odnosno 24. u Evropi, sa 51 međunarodnim skupom, a neposredno iza našeg glavnog grada nalaze se Vašington, Rio de Žaneiro, Njujork, Čikago... Beograd se nalazi ispred velike većine prestonica u okruženju, dok su bolje plasirani od njega samo Atina, Budimpešta i Beč koji se nalazi u samom svetskom vrhu sa 190 skupova.

Novi Sad, drugi po veličini grad i kongresna destinacija u Srbiji, podelio je 325. mesto u svetu, tj. 159. u Evropi, zajedno sa nekolicinom drugih destinacija koje su ugostile po 7 sastanaka 2017. godine.

Godišnje poređenje država i gradova predstavlja jednu od važnijih referenci u okviru kongresne industrije u svetu, a sastanci u ovoj bazi obuhvataju susrete međunarodnih udruženja koji moraju da imaju najmanje 50 učesnika, da se održavaju na redovnoj osnovi (jednokratni događaji nisu uključeni) i da rotiraju između najmanje tri različite zemlje.

Ovi rezultati poklapaju se sa desetogodišnjicom rada Kongresnog biroa Srbije, posebnog odeljenja Turističke organizacije Srbije, osnovanog 2007. godine. Kongresni biro uspešno i u kontinuitetu koordinira aktivnosti svih subjekata kongresne ponude – hotelskih preduzeća, specijalizovanih agencija i ostalih pružalaca usluga, zajedno sa domaćim strukovnim udruženjima koja se kandiduju za održavanje međunarodnih kongresa u našoj zemlji.

- Realno je očekivati da će, pored novootvorenih i planiranih objekata u hotelskom sektoru i razvijanja mreže destinacija u avio saobraćaju, dodatna ulaganja u kongresnu infrastrukturu pružiti mogućnost da Srbija u narednom periodu dodatno ojača svoju poziciju kao kongresna destinacija - poručuju iz nacionalne turističke organizacije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...