Investiciona korporacija Dubaija kupuje Porto Montenegro

10. Maj 2016
Investiciona korporacija Dubaija kupuje Porto Montenegro
Investiciona korporacija Dubaija kupuje Porto Montenegro
Investiciona korporacija Dubaija kupuje Porto Montenegro
Investiciona korporacija Dubaija kupuje Porto Montenegro
Investiciona korporacija Dubaija kupuje Porto Montenegro

Investiciona korporacija Dubaija (ICD), inače glavni investicioni ogranak Vlade Dubaija, objavila je da je pristala na kupovinu Porto Montenegra – marine za jahte i priobalnog naselja u Crnoj Gori od kompanije “Montport Capital”.

Porto Montenegro, smešten u Bokokotorskom zalivu – svetskoj baštini Jadrana, nudi životni stil kakav odgovara vlasnicima jahti, elitnim turistima, pa i samim stanovnicima Tivta.

Za samo deset godina, Porto Montenegro je postao glavna destinacija za jahting zajednicu, a 2015. godine je postao jedna od najboljih marina za superjahte.

Glavna strategija ICD-a bila je sticanje Porto Montenegro marine i rizorta kako bi se dodala ostalim brzorastućim tržištima koja se nalaze u njihovom portfoliu.

- Međunarodno poznati Porto Montenegro pruža priliku ICD-u da pristupi uspešnom širenju i razvoju poslovanja, kako u marini, tako i u priobalnom naselju – rekao je tom prilikom Mohamed Al Shaibini, izvršni direktor ICD-a.

Porto Montenegro je osmislio i razvio kanadski preduzetnik Piter Munk – osnivač najveće svetske rudarske kompanije “Barrick Gold Torronto”, koji je sa međunarodnom grupom investitora, na čelu sa lordom Rotšildom, pretvorio ovu napuštenu pomorsku bazu u jednu od glavnih jahting destinacija.

- Naša vlada je od samog početka podržavala ideju da Crna Gora postane jedna od vodećih jahting destinacija na Mediteranu. Tu zamisao je u potpunosti realizovao Piter Munk sa svojim timom stručnjaka – izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Đukanović je takođe dodao da će vlada nastaviti saradnju sa novim investitorima u cilju razvijanja nautičkog turizma u Tivtu i Bokokotorskom zalivu, i daljeg pozicioniranja Crne Gore kao vrhunske turističke destinacije.

Većinski vlasnik “Montport Capital”-a i vlasnik Porto Montenegro marine i rizorta, Piter Munk, istakao je da je ponosan onim što je postignuto u Porto Montenegru:

- Porto Montenegro je promenio percepciju o Crnoj Gori širom sveta, doprineo je da prihod od turizma u zemlji naglo poraste i otvorio na hiljade direktnih i indirektnih radnih mesta. Investiciona korporacija Dubaija idealno je rešenje kako bi se odmaralište podiglo na viši nivo. Uveren sam da Porto Montenegro ostavljam u sigurnim rukama – izjavio je  Munk.

Pored trenutno postojećih 450 vezova, koji su potpuno iskorišćeni, tu je i mogućnost da se izgradi još 400 vezova i iskoristi 280.000 kvadratnih metara uređenog zemljišta za izgradnju, čime Porto Montenegro ima potencijal da udvostruči svoju veličinu i postane vodeća luka za jahte na Mediteranu.

- Naši planovi za Porto Montenegro su dugoročni i želja nam je da Crna Gora postane glavna evropska jahting destinacija - dodao je Al Shaibani, izvršni direktor ICD-a.

ICD trenutno razvija “Royal Atlantis Resort & Residences” - skup hotelskih soba, apartmana i luksuznih apartmana u Dubaiju. Prošle godine, ICD je stekao udeo u tri luksuzna hotela širom sveta: “W Hotel” u Vašingtonu, “Mandarin Oriental” u Njujorku i “One&Only” u Kejptaunu (Južna Afrika). Takođe, poseduje značajan interes u kapitalu “Kerzner International Holding Limited” (KIHL), međunarodnom operateru “One&Only”, “Atlantis” i “Mazagan” brendova.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...