Institut Igalo uveo savremeni program za prevenciju bolesti

30. Septembar 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

U institutu “Dr Simo Milošević”, Igalo, 24. septembra 2019. godine, počeo je sa radom Centar za ekstrakorporalni tretman, koja je ujedno i istraživačka jedinica Centra izvrsnosti (CEBIMER) za biomedicinska istraživanja.

Ministarstvo nauke je objavilo rezultate konkursa na kojem je CEBIMER čiji je nosilac institut “dr Simo Milošević” kao drugorangirani dobio Centar izvrsnosti.

Ekstrakorporalni tretman koji se sprovodi uz pomoć membrane proizvedene nanotehnologijom je odobren od strane Američke asocijacije za aferezu (ASFA) 2013. godine kao bezbedan i minimalno invazivan. Ovaj tretman ima za cilj preveniranje faktora rizika za oboljenja koja su definisana kao hronične nezarazne bolesti, čija incidenca je u stalnom porastu kako u razvijenim zemljama tako i kod nas.

Uspostavljanju preventivnog programa bio je pod vođstvom profesora dr Valery A. Voinov sa Univerzitetske klinike, Ivan Pavlov iz Sankt Petersburga (Rusija) zajedno sa ostalim članovima tima koji čine rukovodilac jedinice za afereznu terapiju doc. dr Snežana Pantović, direktorka Centra izvrsnosti dr Vjeroslava Slavić, izvršna direktorka Instituta Igalo dr Gordana Rajović, direktorka za medicinska pitanja dr Marina Delić, dr Danjela Ranđelović, glavna sestra Instituta Darija Petrović Stojaković, tehničari Andreja Stevančević, Maja Senić, Bojan Gligorov i Vladan Božović.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...