Industrija zdravstvenog turizma vredna 439 milijardi dolara

28. Jul 2016
Image by Engin Akyurt from Pixabay
Image by Engin Akyurt from Pixabay

U upravo objavljenom izveštaju koji je izdala "VISA" u saradnji sa "Oxford Economics"-om, zdravstvena turistička industrija procenjena je na neverovatnih 439 milijardi dolara. Predviđa se da će stopa rasta narednu deceniju godišnje iznositi do 25%, jer se procenjuje da će 3-4% svetske populacije putovati u inostranstvo u potrazi za zaštitom zdravlja i lekovitim tretmanima, te se godišnje očekuje oko 11 miliona medicinskih turista.

Iako je industrija medicinskih putovanja već godinama potcenjena, ovaj izveštaj ukazuje na faktore rasta - da će zdravstveno turističko tržište dostići astronomsku cifru u iznosu od 3 biliona dolara do 2025. godine.

Medicinski turizam dobija na značaju i zahvaljujući smanjenu troškova lečenja u inostranstvu, višem kvalitetu medicinske zaštite i usluga, kombinaciji medicinskih tretmana sa atraktivnim destinacijama, kao i činjenici da određeni tretmani i lekovi nisu odobreni ili dostupni u matičnoj zemlji.

"Medical Tourism Index" (MTI) u svom izveštaju navodi top 41 destinaciju za one koji zahtevaju dodatne usluge i visok kvalitet zdravstvene zaštite širom sveta. Ispitivanjem prekogranične potrošnje na medicinske usluge u više od 176 zemalja, izveštaj je pokazao da SAD imaju najveći udeo na tržištu zdravstvenog turizma po pitanju potrošnje, dok zemlje poput Tajlanda, Singapura, Nemačke, Južne Koreje i Španije sve više privlače turiste iz celog sveta. I "VISA" i MTI očekuju da će u narednih 10 godina Kina prestići SAD, zbog zahteva stanovništva za boljim kvalitetom zdravstvene nege.



U zaključku, "VISA" navodi: "Verujemo da je medicinski turizam spreman za ubrzani rast s obzirom da sve više putnika traga za novim tretmanima, nižim cenama zdravstvenih usluga ili kvalitetnijoj nezi kakva nije dostupna u njihovoj zemlji".

Ova istraživanja ne razmatraju samo globalna kretanja, nego i starosnu strukturu. "VISA" očekuje da će 13% svih međunarodnih putovanja do 2025. godine činiti stariji putnici. S druge strane, nedavno istraživanje popularnog sajta za bukiranje "TopDeck Travel", sprovedenog na 31.000 mladih iz 134 zemlje, starosti između 18 i 34 godine, pokazalo je da oko 88% njih putuje u inostranstvo jednom do tri puta godišnje, i da taj broj samo nastavlja da raste.

--------

Kongres u Vašingtonu

Celokupna industrija medicinskog i zdravstvenog turizma okupiće se u Vašingtonu od 25. do 28. septembra na 9. Međunarodnom kongresu medicinskog turizma i svetske zaštite zdravlja. Više od 3.000 učesnika iz više od 50 zemalja imaće priliku da razmene iskustva, uspostave važnu saradnju i privuku investicije u oblasti zdravstvenog turizma. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...