Hrvatska dobija još jedan međunarodni aerodrom

11. Januar 2017
Hrvatska dobija još jedan međunarodni aerodrom

Grupa stranih investitora pronašla je lokaciju u Hrvatskoj, na području Vrgoračke krajine, gde planira izgradnju vazdušne luke veće od aerodroma u Splitu i Dubrovniku, piše Jutarnji list.

Grupa investitora sa područja Evrope i šire, navodi se u tekstu, posetila je pre nekoliko meseci Vrgorac u tajnosti, tražeći na potezu od Dubrovnika do Splita odgovarajuće mikrolokacije za izgradnju međunarodne vazdušne luke.

Paralelno su i proveravali prostorne planove gradova i opština kako bi znali da li je na nekom području moguće realizovati planiranu investiciju, koja bi bila veća od splitske i dubrovačke vazdušne luke. I odgovarajuću su lokaciju pronašli prilikom vožnje autoputem, i to na području Vrgoračke krajine. Tačnije, radi se o zemljištu na potezu od sela Dragljani, Kozica pa sve do Rašćana.

Reč je o kotlini koja se smestila južno od autoputa i kraja Parka prirode Biokovo, i čija je preglednost terena pogodna za ovaj projekt.

- Investitori su tražili plato koji bi imao minimalno tri kilometra ravne površine za pistu za sletanje. S obzirom na blizinu Makarskog primorja, autoput A1, dva izlaza s autoputa, međunarodne granične prelaze, čvora A1 i koridora 5C, te spojnu ulicu Ravča - Drvenik, Vrgorac smo im predstavili kao jedno od najznačajnijih čvorišta u ovom delu Dalmacije. A kako je krajem 2016. godine ulica Ravča - Drvenik dobila lokacijsku dozvolu, projekat gradnje aerodroma je tada investitorima postao još zanimljiviji - otkriva Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca kom su strani investitori pre nekoliko meseci pokucali na vrata, te u tri navrata izvideli teren i bespilotnim letelicama snimili celu lokaciju.

Izvor: jutarnji.hr

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...