Hoteli u planinskim centrima popunjeni više od 50%

28. Decembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Popunjenost hotela na planinama je veća od 50 odsto, a reč je uglavnom o domaćim gostima, jer je veliki broj zainteresovanih stranih turista otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama, kaže direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES) Georgi Genov, i dodaje da je popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto.

Hotelski kapaciteti u planinskim centrima su pripremljeni za zimsku sezonu koja je već u toku, a veći broj turista očekuje se posle Nove godine, kaže Genov za Tanjug, i naglašava da su do sada gosti uglavnom zainteresovani za hotele visoke kategorije.

Kako kaže sertifikovano je 92 hotela na planinskim centrima - Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, Staroj Planini….te gosti mogu biti sigurni kada je reč o merama zaštite od kovida.

Podseća da se na ulazu u hotelima nalaze dezobarijere, čekiranje je bezkontaktno putem aplikacije na mobilnom telefonu, a goste hotela, poslužuje osoblje poštuje propisane epidemiološke mere, a udaljenost stolova je na propisanoj distanci od dva metra.

"Očekujemo da zimska sezona bude uspešno završena što se tiče usluge u hotelima, a potrebna je i disciplina gostiju koji treba da se ponašaju u duhu ove situacije", naglašava Genov.

Ukazuje da je bilo najave dolaska stranih turista najviše na planinske centre Kopaonik i Staru planinu, i to iz Mađarke, Poljske, Turske, Grčke, dok je veliki broj zainteresovanih otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama. Ističe da su hotelijeri u gradovima u još težoj situaciji u odnosu na planinske centre, i podseća da su januar i februar inače "mrtvi" meseci kada je tradicionalno slaba poopunjenost u gradskim hotelima čak i do 20 odsto.

"Trenutno je situacija zabrinjavajuća, dok je očekivano da za vreme praznika popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto, što je za 95 odsto manje u odnosu na predhodnu godinu", kaže Genov.

On naglašava da bez dodatne pomoći države mnogi hotelijeri će morati da preispituju svoje poslovanje, i dodaje da su do sada "preživeli" uz pomoć države.



Izvor: Tanjug/ b92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...