Grčka najprivlačnija srpskim turistima - „YUTA” izdaje garanciju za putovanja

17. Mart 2016
Grčka najprivlačnija srpskim turistima - „YUTA” izdaje garanciju za putovanja

Strah od terorizma, loši međudržavni odnosi, pogotovo između Rusije i Turske, ali i izbeglička kriza, već utiču, ne samo na turističku ponudu, već i na krajnje odluke turista gde će letovati ove godine. Prema informacijama iz naših agencija, naši građani se za sada najčešće odlučuju za odmor u Grčkoj. Veliki broj njih već je rezervisao aranžmane. Već sada u najpoznatijim grčkim letovalištima prodato je za trećinu više kreveta nego u isto vreme prošle godine.

Osim u Grčkoj, mnogi će odmor ipak provesti i u Turskoj. Ove sezone, zbog izostanka gostiju iz Rusije izazvanih tenzijama između Ankare i Moskve, posle obaranja ruskog aviona u Siriji, pojedini turski hoteli spustili su cene aranžmana i do 45 odsto za ranije rezervacije. Interesovanje za Tunis i Egipat je vrlo malo, mada ima i onih koji će, bez obzira na složenu političko-bezbednosnu situaciju (učestali napadi na strance), odmor provesti u nekom od tamošnjih letovališta.

– Osim za ove zemlje, interesovanje za ostale destinacije je jednako kao i prošle godine. Prodaju se aranžmani za Grčku, Španiju i Tursku, a tu su i Italija, Crna Gora i Bugarska, koja je na neki način „iznenadila”, jer je za tu zemlju u ovom trenutku veće interesovanje nego ranije, kaže Dušan Anastasov iz agencije „Big Blue”.

Prema njegovim rečima, ni cene se bitnije nisu menjale u odnosu na prošlu sezonu. Izuzetak je Turska u kojoj su cene u nekim slučajevima prepolovljene. Tako se, na primer, mogu naći aranžmani u kojima je u ponudi gratis za treću odraslu osobu ili besplatno letovanje za decu do 18 godina. Toga ranije nije bilo.

U agenciji „Kontiki” kažu da je povećano interesovanje turista za odlazak u evropske gradove, a kada je reč o letovanjima da su i dalje aktuelne destinacije kao što su Grčka i Turska, pa i Sicilija koja je ove sezone vrlo zanimljiva turistima.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu za „Politiku” da su ove sezone ispunjeni gotovo svi uslovi da se turisti mogu osećati zaštićenijim od prevara agencija. Osim Zakona, koji je podigao nivo zaštite putnika, tu je i Pravilnik o garanciji putovanja, koji štiti prava putnika u organizovanom turističkom prometu.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija „Juta” sada izdaje garancije za putovanja agencija koje žele da se uključe u sistem zaštite putnika u organizovanom turističkom prometu. Osim zakonom predviđenih uslova, koje moraju da ispune organizatori putovanja, ova garancija se izdaje na minimalni iznos od 300.000 evra čime se pokriva osiguranje od besparice i naknade štete putnicima.

Agencije koje dobiju „Juta” garanciju označene su originalnom nalepnicom sa znakom i godinom za koju važi izdata garancija, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu „Jute”, putnici koji koriste usluge ovih agencija mogu da računaju na veći stepen zaštite tokom putovanja. U slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, putnicima se garantuje povraćaj novca u najkraćem mogućem roku (pet dana od prijave) za nezapočeta putovanja u slučajevima kada agencija ostane baz para kao i za naknadu štete. Tu je i garancija obezbeđivanja besplatnog smeštaja u mestu odmora u slučaju kada turistička agencija nije obezbedila ili platila smeštaj, zatim organizacija besplatnog povratka ili obezbeđivanja alternativnih putovanja u slučaju kada putnici nisu otišli na put.

U turističkim agencijama kažu da je ovo velika prednost i način da se ozbiljne agencije izdvoje u poslu, a da građani imaju sigurnost da će dobiti ono što su platili.

– I dalje se kao turisti više opredeljujemo visinom cena, jer je naša platežna moć nešto niža. Svaki turista bi, međutim, trebalo da vodi računa gde uplaćuje aranžmane i kome daje novac. Prethodnih godina je u Srbiji bilo dosta loših iskustava, kaže Anastasov.

----------------------------------------------------------------

Nema prijavljenih za subvencije

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija krajem januara je saopštilo da će turističke agencije i organizatori putovanja iz Srbije imati pravo na subvencije za organizovano dovođenje stranih turista. Po jednom stranom gostu, za ostvarenih tri do pet noćenja, agencije mogu da dobiju 10, odnosno 15 evra za šest i više noćenja. Ovi podsticaji za razvoj domaćeg turizma, ipak, još nisu dali rezultate. Iako je prošlo tek dva meseca, od kada je Ministarstvo najavilo ovu akciju, do sada se za to nije prijavila nijedna agencija.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za naš list da su domaće agencije više okrenute prodaji aranžmana i da očigledno ne postoji veliko interesovanje za receptivu (dovođenje gostiju). Nada se, međutim, da će se to promeniti i da će agencije iskoristiti ove pogodnosti.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Jačanje saradnje između Egipta i Srbije u oblasti turizma
24. Februar 2020
Egipatska turistička delegacija na čelu sa Nj.E. Dr. Gadom Šalabi, zamenicom ministra...
Turizam
Pokrenut novi rezervacioni sistem za prodaju tura online
24. Februar 2020
BOS4.tours je ime novog velikog projekta Serbian Adventures tima. BOS je rezervacioni sistem...
Turizam
Uskoro konkurs za turističku nagradu
24. Februar 2020
Nagrada za turizam "Marko Polo" prepoznaje doprinos turoperatora i turističkih...
Turizam
Od danas nastavak podele vaučera za odmor u Srbiji
24. Februar 2020
Akcija podele vaučera za odmor u Srbiji biće nastavljena dans, ponedeljak 24. februar, rekao...