Gradonačelnik Beograda s delegacijom Pekinga: Ponosni smo na prijateljstvo dveju zemalja

17. Oktobar 2018

Čelnici Beograda i Pekinga sastali su se na marginama Foruma gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1) u Beogradu, gde su razgovarali o izuzetno dobrim odnosima srpske i kineske prestonice, kao i o kulturnim manifestacijama koje o tome svedoče.

- Ponosni smo na prijateljstvo između naših naroda, naših predsednika i naših gradova - poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić. - Na ovom prijateljstvu gradimo izuzetno važnu privrednu saradnju za našu zemlju. Forum gradonačelnika 16+1 bio je odlična prilika da prezentujemo velike projekte, sa uverenjem da ćemo zajedno ostvariti mnogo novih projekata poput ovih koje radimo sada - rekao je Radojičić.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung zahvalila je na gostoprimstvu, srdačnom dočeku i odličnoj organizaciji foruma i prenela pozdrave gradonačelnika Pekinga i ocenila da dva grada imaju jako lepu i uspešnu saradnju već dugi niz godina.

- Beograd je prvi grad u Evropi sa kojim je Kina 1980. godine sklopila prijateljske odnose. U ovom forumu učestvuje veliki broj članova naše delegacije, predstavnika medija, privrede, tu je oko 70 ljudi. Hvala vam na ovakvoj osnovi za saradnju i sprovođenje svega što smo se dogovorili - rekla je Vangova.

Na sastanku je ocenjeno da je jedan od najznačajnijih događaja koji je realizovan u saradnji sa Pekingom manifestacija kulturnog, sportskog i privrednog karaktera "Dani Pekinga u Beogradu", a bilo je reči i o organizovanju uzvratne manifestacije "Dani Beograda u Pekingu", koja bi mogla da se održi sledeće godine.

Vangova je iskoristila priliku da delegaciju Beograda, sa gradonačelnikom na čelu pozove da Srbiju predstave i na Sajmu u Pekingu 2019. godine, gde se očekuje učešće više od 100 zemalja. Tokom 126 dana, ovaj sajam poseti 16 miliona posetioca.

- Prilika da promovišemo naš grad i zemlju na ovako značajnom skupu je veoma važna. Pored velikih infrastrukturnih projekata, Kina je važan partner i u oblasti turizma. Razgovarao sam sa gradonačelnicima Zagreba i Sarajeva o objedinjavanju turističke ponude ka kineskom tržištu - istakao je Zoran Radojičić.

Kako je dodao, gradonačelnik Podgorice je takođe zainteresovan za takvu saradnju.

- Iz ugla Kine, mi smo male zemlje i njihovi turisti su zainteresovani da, kada dođu na tako daleku destinaciju, onda obiđu ceo region - naglasio je Radojičić.

Podsetio je da je razmena turista u regionu jako značajna, posebno imajući u vidu da je u prvih sedam meseci ove godine našu prestonicu posetilo 25.000 Kineza, što Kinu stavlja na drugo mesto po broju turista koji nas posete.

- Želimo da se taj broj poveća - zaključio je gradonačelnik Beograda.

Izvor:
Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...