Gradi se Staza zdravlja koja će povezati Banju Vrdnik sa Vrdničkom kulom

23. Avgust 2019

Opština Irig intezivno radi na razvoju svoje turističke ponude, pa je u maju najavljena i izgradnja jedinstvenog Šumskog selfnes centra u Šatrincima. Uskoro se očekuje i otvaranje hotelsko-turističkog kompleksa Fruške Terme u Vrdniku, a uporedo sa tim u toku je i izgradnja Staze zdravlja dužine 1,96 kilometara koja će povezati Banju Vrdnik sa Vrdničkom kulom, na trasi gde sada postoji zemljani put.

Kako je za eKapiju rekla Bojana Drinić iz Opštine Irig, radovi podrazumevaju asfaltiranje, postavljanje bankina, javnu rasvetu i saobraćajnu signalizaciju na putu kojim će se kretati pešaci, biciklisti i motorna vozila.

- Plan je da se na početku deonice, prvih 230 metara, koristi kamena kocka, a ostatak će biti asfaltiran. Zahvaljujući tome, u Stazi zdravlja će moći da uživaju apslutno svi, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje - ističe Drinić.

Samom izgradnjom Staze zdravlja i razvojem turističke infrastrukture u Banji Vrdnik, unaprediće se turistički kapacitet Banje, ali i celokupne opštine Irig, navodi Bojana Drinić.

- Povećaće se broj pešačkih staza koje inače manjkaju Vrdniku koji je i vazdušna banja, povezaće se Banja Vrdnik sa sadržajima koji su novi u obuhvatu Vrdničke kule: zip-lajn, novoizgrađeni hotel Fruške terme, gondola (planirano vreme početka radova je zima), ali i sa već postojećim kao što je etno-kompleks Vrdnička kula. Takođe, i sama kula je svojevrsan istorijski spomenik.

Radovi na izgradnji Staze zdravlja započeti su 7. avgusta, a rok za završetak je 60 dana. Izvođač je preduzeće Baumeister doo iz Beograda. Vrednost celog projekta iznosi oko 114,5 miliona dinara koje je odobrila Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine za izradu Staze. Takođe, kompanija Promont Group finansirala je kompletan projekat izrade staze i kompletnu eksproprijaciju.

S obzirom na to da razvoj turizma Irigu ide uzlaznom putanjom, nameće se i pitanje da li u toj opštini ima dovoljno smeštajnih kapaciteta. Kako kaže naša sagovornica, prema podacima Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, opština trenutno raspolaže sa oko 2.000 ležajeva.

- Prema podacima Službe za imovinsko-pravne poslove i urbanizam Opštine Irig, kada je u pitanju Banja Vrdnik, izdato je više građevinskih dozvola za izgradnju objekata čija svrha je kuća za odmor/apartman, kao i za tri manja hotela - kaže nam Bojana Drinić.

Ističe da je jedan od strateških ciljeva ove opštine i razvoj vinskog turizma i sadržaja u vezi sa njim.

- Tu treba pomenuti kompleks Sanitas koji je kupila Vinarija Kovačević iz Iriga. Naime, Sanitas se nalazi nedaleko od Vinske kuće Kovačević i plan je da se pretvori u hotel koji će imati u svom sklopu spa-centar, teniske terene i brojne druge sadržaje - zaključuje sagovornica eKapije.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...