Gradačka banja na Goliji - etno selo sa lekovitim izvorom "Očna voda"

12. Oktobar 2020
Izvor: Pexel
Izvor: Pexel

Etno selo Gradačka banja nalazi se u selu Gradac, na obroncima planine Golije u neoposrednoj blizini opštine Raška. Selo Gradac prostire se u gornjem slivu reke Brvenice koja nastaje u centru sela gde se spajaju Grabovička i Kruševička reka. Manastir Gradac se nalazi u istoimenom selu na obroncima planine Golije. Udaljen je oko 12 km od Brvenika i Ibarske magistrale i 22 km od Raške, piše Agrobiznis magazin.

 
Manastir Gradac je zadužbina Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I. Nema pisanih podataka o vremenu gradnje manastira, ali se veruje da je završena do 1276. godine. Osnovan je kao veliki muški manastir. Ktitorka ga je bogato opremila i o njemu se posebno starala. Bio je zaštićen masivnim zidom i imao je dva ulaza. U manastirskom kompleksu nalazile su se građevine: velika Bogorodična crkva i manji hram Sv. Nikole Čudotvorca Mirlikijskog na steni, iznad ulaza u manastir. Od prve trpezarije, konaka i zidina koje su opasivale manastirski kompleks sačuvani su temelji. U velikoj crkvi posvećenoj Bogorodici (Blagovesti) bilo je položeno telo kraljice Jelene po njenom upokojenju 1314. godine.
 
U Gradačkoj banji nalazi se i lekoviti izvor "Očna voda" koji po narodnom verovanju pomaže u lečenju očnih bolesti, ali i blagotvorno deluje na organe za varenje. Za ovaj izvor vezane su dve legende koje se od pamtiveka prepričavaju u narodu ovog kraja. Po jednoj na ovom izvoru je srpska kraljica od slepila izlečila jednog od svojih sinova od slepila pa je u znak zahvalnosti svetoj bogorodici i izgradila manastir Gradac neposrednio iznad izvora.
 
Etno selo Gradačka banja je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Etno selo izgrađeno tokom 2015. godine a zvanično pušteno u rad na Uskrs 1. maja 2016 godine. Strukturalno je podeljen u tri dela.
 
Etno selo je u vlasništvu poljoprivrednih gazdinstava Jovanović i Radivojević iz Gradca koja su registrovana za pružanje turističkih usluga – smeštaj i ishrana gostiju. Objekti za smeštaj gostiju su kategorizovani sa tri (Aprtmani na gradačkoj banji i vikend kuća na Goliji) a preuređene kuće sa dve zvezdice.
 
Kada dođete u banju, osetite svež vazduh koji vas potpuno obije. Odlično je mesto za opuštanje i bežanje od beogradske vrućine.
 
Raščani su poznati kao gostoprimljivi ljudi, i u poslednjih nekoliko godina, sređuju svoje lepote kako bi dočekali turiste. Sam objekat, kao i pejzaž karakteriše zdrava priroda, čist vazduh, šum reke i vodopad, kao i blizina lekovitog izvora.
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Vršac: U planu izgradnja novog atraktivnijeg vidikovca na Guduričkom vrhu
10. Maj 2024
Grad Vršac, u saradnji sa Ministarstvom turizma, planira izgradnju novog atraktivnijeg,...
Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...