Grad sa najviše lokaliteta na UNESCO listi svetske baštine

08. Januar 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Velika džamija u Kordobi
Velika džamija u Kordobi
'Medina Azahara'
"Medina Azahara"
'Alcázar de los Reyes Cristianos'
"Alcázar de los Reyes Cristianos"
'Patios Festival'
"Patios Festival"
'Patios Festival'
"Patios Festival"

Ukoliko bi vas neko upitao koji grad ima najviše lokaliteta na UNESCO listi svetske baštine verovatno biste prvo pomislili na Pariz ili Rim, ali tačan odgovor je zapravo Kordoba u Španiji.

Kordoba je nedavno dobila četvrti lokalite na UNESCO listi, čime je prestigla Pariz i Rim. Grad sa oko 325.000 stanovnika je 22. grad po veličini u Španiji i za razliku od Madrida i Barselone sa najvećim brojem turista, Kordoba ima najviše istorijski značajnih lokaliteta.

Velika džamija u Kordobi je prva dospela na UNESCO listu svetske baštine. Istoričari veruju da je originalna građevina služila kao crkva tokom 6. veka, da bi oko sto godina kasnije crkva bila preuređena u džamiju. Danas je to glavna katolička katedrala španske nadbiskupije u Kordobi, a dizajn građevine sa lukovima u obliku potkovica, kupolama i dekorativnim pločicama predstavlja tipičan primer mavarske arhitekture.

Lokalitet "Medina Azahara" (čiji naziv na arapskom jeziku znači "Blistavi grad") čine ostaci mavarskog srednjevekovnog grada, izgrađenog pre oko 1.000 godina, a predstavljao je muslimansku prestonicu u Španiji. Na UNESCO listu svetske baštine upisan je u julu 2018. godine.

"Alcázar de los Reyes Cristianos" bila je kraljevska rezidencija Izabele I od Kastilje i Ferdinanda II od Aragona (para koji je sponzorisao prvo putovanje Kristofera Kolumba u Ameriku 1492. godine). Danas je objekat sa baštom deo Istorijskog centra Kordobe, a na UNESCO listu svetske baštine dospeo je 1994. godine.

Veoma je redak slučaj da jedan festival bude upisan na UNESCO listu, ali "Patios Festival" u Kordobi nije ni malo običan. Proslava festivala, koje je započeta 1918. godine, održava se jednom godišnje tokom prve dve nedelje u maju, kada veliki broj istorijskih kuća okrećenih u belo u centru grada širom otvara vrata svojih dvorišta kako bi ljudi mogli slobodno da uđu i razgledaju prelepe cvetne eksponate.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...