Gornji Milanovac planira osnivanje aerokluba, izgradnju replike dvorca u Takovu i turistički razvoj planine Rudnik

29. Septembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay


Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, je uoči otvaranja sportskog aerodroma na Galovića polju, u Pranjanima, istakao da aerodrom, pored značaja koji ima za srpsko-američke odnose, predstavlja i veliki turistički potencijal za rudničko-takovski kraj.

On je zadovoljan i što će se, kako kaže, ovim aerodromom pokazati celom svetu dobrota srpskog naroda i šta je sve srpski narod učinio za slobodu Srbije, ali i Evrope i sveta.

- Što se tiče opštine Gornji Milanovac nama je to od višestrukog značaja, s obzirom na to da rudničko-takovski kraj i pranjanski kraj obiluju istorijom i da mi pokušavamo na tim istorijskim činjenicama da dočaramo i razvijemo i turističke potencijale naše opštine. Sa otvaranjem ovog aerodroma sigurno dobijamo i novu perspektivu u razvoju turizma - ispričao je Kovačević za Tanjug.

Kako kaže, izgrađena je pista, posađena trava, izgrađen je park, a za kompleks koji je nastao za samo dva meseca kaže da ne postoji ni u jednom drugom selu u Srbiji.

Aerodrom se prostire na 18 hektara i 60 ari, precizira Veselinović i dodaje da je trenutna iskorišćenost oko 10 hektara, a plan je da se na oko sedam hektara u narednom periodu izgradi etno selo u kojem će kuće pola biti izgrađene u srpskom, a pola u američkom stilu.

Dodaje da je u planu da se osnuje aeroklub, koji će omogućiti turistima i panoramsko razgledanje tog kraja Srbije malim avionima.

- Šumadija kao takva i krajolik kojem pripada opština Gornji Milanovac je zaista prelep i mislim da mnogo toga možemo da ponudimo - kaže Kovačević.

U tom smislu, kako kaže, već godinama unazad se planira da turističke potencijale opštine Gornji Milanovac razviju paralelno kao privredu i poljoprivredu koje su glavne proizvodne grane u toj opštini.

- Turizam je bio u zapećku u prošlim vremenima, ali vidimo da nas je i ova pandemija virusa korona opametila da turizam možemo razvijati i na domaćem seoskom području - navodi Kovačević i precizira da na teritoriji opštine Gornji Milanovac imaju oko 400 registrovanih seoskih gazdinstava koji primaju turiste, a čiji su kapaciteti ovog leta bili maksimalno popunjeni.

Plan za budući period jeste i približavanje turistima istorijskog i ustaničkog mesta Takovo, gde će se pokazati mesto odakle je nastala moderna Srbija i kako je Miloš Obrenović odlučio da baš tu podigne ustanak.

Odlučeno je da se uradi izgradnja replike dvorca u Takovu, za šta je, kako kaže Kovačević, dokumentacija u pripremi.

Kovačević se nada da će u narednom periodu Takovo dobiti autentični dvorac iz vremena Drugog srpskog ustanka, koji je nažalost tokom ratova spaljen, izgubljen i nije ostao od njega ni kamen na kamenu.

Takođe, plan je i da se planina Rudnik, udaljena od Beograda manje od 100 kilometara, približi turistima, za šta su već započeli neki razvojni projekti, a čemu će pomoći i izgradnja regionalnog puta preko Topole i autoput Miloš Veliki, koji su izgrađeni u proteklom periodu.

- To su tri strateške tačke, znamenito mesto Takovo, planina Rudnik i pranjanski kraj će biti strateške tačke razvoja turizma u nekom narednom periodu" -navodi Kovačević.

S obzirom da je opština privredno razvijena i da su privredne kapacitete maksimalno popunili, kao i da imaju jako nisku stopu nezaposlenosti - 4%, te da razvijaju poljoprivredu u poslednjih nekoliko godina, Gornjem Milanovcu, prema rečima Kovačevića, ostaje još ta privredna grana - turizam, koja može mnogo da utiče na BDP opštine, kao i čitave Srbije.

- Turizam nije samo puko razgledanje nekih građevina, već se za njega vezuje i gastronomija i prenoćište i sve ono što uz to ide tako da pored samih turističkih kapaciteta, mi ćemo time razvijati još više razvijati poljoprivredu. Svako domaćinstvo će služiti svoju hranu, svoj kajmak, svoj sir, svoju rakiju, pršutu i na taj način doprineće većem BDP-u opštine - navodi Kovačević.

 

Izvor: Tanjug/eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...